Реклама / Ads
1| 6207 |01.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Песимистични прогнози за родното винопроизводство

.
Въпреки прогнозите за високи средни добиви на грозде през тази година, винопроизведотелите са повече песимисти, защото се опасяват, че винената реколта ще остане непродадена заради свития износ на български вина.
 

По думите на председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Пламен Моллов добивите ще са около 400-420 хил. тона. От тях 200-210 хил. тона ще бъдат предназначени за преработка в легитимните лозарски заводи.

От НЛВК вече се опасяват, че тази година ще има проблеми в лозаро-винарския сектор, главно заради наличните резерви във винарските изби. Допълнително влияние ще окаже стагнирания пазар, а по-високите добиви може да повлияят върху изкупните цени. Специалистите не изключват и още един негативен ефект от високата реколта - известни количества грозде да не бъдат прибрани.

Само преди две седмици подобна прогноза направи и директорът на единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен д-р Виолета Димитрова. Тя коментира, че 2009 г. се очертава като добра лозарска година и по първоначални разчети добивът при винените сортове ще бъде между 500 и 900 килограма от декар, а от десертните - над 1000 до 1500 кг. Димитрова обаче препоръча да се работи за подобряване на качеството на продуктите от грозде и на вино, за да бъдем конкурентноспособни на световния пазар, каквито традиции е имала България.

Според експертите в бранша цените на гроздето ще са по-близки до долната граница на изкупните цени от миналата година, т. е. 80-90 ст. за кг за белите сортове и 40-50 ст. за червените сортове. Това ще създаде напрежение в сектора, особено там, където няма договорености с винпромите за изкупуване на гроздето, подчертава Моллов. Той препоръча отново производителите на грозде да сключат договори за изкупуване с винопроизводителите.

По данни на лозаро-винарската камара износът на българско вино както в ЕС, така и извън общносткта все още е в ниския ценови сегмент. А заради кризата от началото на годината дори износът за Русия, където все още имаме добри позиции, е намалял. Най-голям наш конкурент там са испанските винопроизводители, които продават в Русия големи количества евтини вина. От държавиоте в ЕС най-перспективни за продажби на българско вино са Чехия, Словакия и Латвия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5297 |11.08.2009 България става лидер във винопроизводството . 0| 5250 |22.04.2009 БСК прогнозира нулев ръст на БВП през 2009 г. . 16| 6276 |08.04.2009 Стартира международното изложение "Културен туризъм" . 3| 4810 |13.03.2009 Хотелите в цял свят прогнозират 5-10% спад в заетостта през 2009 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads