Реклама / Ads
0| 5049 |13.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

К. Петков: От 37 млрд. депозит - 25 са раздадени за кредити

.
Проф. Кръстьо Петков
"Банките нарушават директива 48 от април 2008 г. на ЕС, която задължава всички, които оперират, да спазват правата на потребителите, в случая кредитополучателите, които трябва да бъдат равнопоставени, да могат преди да подпишат да обмислят своята ситуация.", каза пред БНР проф. Кръстьо Петков.
 

"Това не се спазва, което означава, че и Конституцията е нарушена", допълни проф. Петков. Следям повече от година развитието на този казус. Банките са започнали едностранна акция по условията за даване на кредитите – повишаване на лихви, на такси и т.н., докато се усетят клиентите. Най-активни банки са Булбанк, ОББ, има клиенти, които се обръщат към Кооперативна банка, от Райфайзен и т.н., уточни проф. Петков. Клоновете в България към момента са набрали 37 млрд. лева депозити, а са раздали значително по-малко. От тези 37 млрд. – 25 млрд. са дошли от българските домакинства – хората са си вложили парите в банките, разчитайки че ще получат кредити. Българските домакинства са получили 19 млрд. кредити, останалите 6 млрд. са спечелени от банките, заяви още проф. Петков.

След като със закон се дава право на банките едностранно да определят лихвите по кредитите и по този начин се превръщат в казина, българската държава урежда практика, която нито е европейска, нито е пазарна, това работи срещу интересите на българските кредитополучатели, каза проф. Петков. Кризата в САЩ се взриви от ипотечния балон и най-напред в кредитната дейност се получи сериозен срив, в България всички колеги смятат, че такъв модел на взривяване на банковия сектор не може да се очаква заради огромните различия между България и САЩ, каза проф. Петков. Това, което става в банките-майки, няма как да не се отрази на България. Рано или късно нещата ще излязат наяве. Световната банка предупреждава България, Румъния, Сърбия, за верижната криза, започваща от Гърция. След като БНБ мълчи странно, трябва да се намеси правителството. Трябва да се промени Законът за БНБ, особено в частта за надзора и да се потърсят начини да се изпълнява стриктно директивата на ЕС и да има повече прозрачност, а сега се позовават на банковата тайна, каза още проф. Петков. До момента няма осъдена банка за неправомерно отношение към клиенти.

Юристите ни съветват да се засили рязко броят на индивидуалните искове и да преминат в колективни искове, ако се наложи ще се стигне и до Страсбург. БНБ, както и Министерството на финансите, нямат право директно да се намесва по отношение на лихвите. Трябва да се създаде Българска национална банка, за да може да се стесни сегментът на чуждестранните банки и да се разшири българският сегмент, допълни още проф. Петков. Връх на цинизма е банките да казват: който не знае как се взема кредит, да не взема, уточни проф. Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5262 |20.05.2010 Лихвите падат, "депозитната война" - потушена . 7| 4717 |10.05.2010 Още 1 млрд. eвро просим за пътища . 0| 5428 |06.04.2010 1.39 млрд. лв. дупка в бюджета прогнозират експерти . 1| 5050 |05.04.2010 Чакаме 1.5 млрд. лв. от ЕС до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads