Реклама / Ads
48| 8147 |03.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Петкова категорична, че ще строим тръба на ”Турски поток” и АЕЦ - Белене

.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода ”Турски поток”, което да доведе руски газ до хъб Балкан.
 

В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входния, така и изходния капацитет на тръбата, уточни министърът. "Стартът на строителството е пряко ангажиран с успеха на третата фаза на пазарния тест.

 

Вчера, в рамките на срока на провеждане на процедурата, към 31 януари 2019 г. стана ясно, че пазарният тест е успешен. В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация".

 

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от Дженеръл електрик.

 

"Всичко това, което предстои да се случи в рамките на процедурата, ще покаже доколко този интерес е реален и доколко проектът ще има своята икономическа реализация и жизнеспособност. Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6086 |26.11.2018 Министър Петкова: Има сериозен интерес към проекта АЕЦ ”Белене” . 16| 8460 |23.11.2018 Светослав Малинов: Ако министър Петкова не я е срам, да попита ЕК за проекта Белене . 8| 5783 |07.09.2018 Теменужка Петкова щяла да внася газ от Израел и от Кипър . 3| 7939 |30.05.2018 Путин: Готови сме да строим АЕЦ „Белене”, Борисов: ”Турски поток” влиза в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads