Реклама / Ads
12| 10731 |22.01.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Петролната асоциация ужасена от източени милиони през митническата система

.
Източник: БГНЕС
БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г., а чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита, коментира изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.
 
Той добави пред bTV, че за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 000 транзакции, за стотици милиони левове. Темата е актуална с вота на недоверие срещу правителството. "За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години", обясни Делчев и допълни, че приетата с недостатъци система е струвала на икономическите оператори 150 млн. лв.

Ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите: "Много години ние в разговори с Агенция "Митници" казвахме, че системата може да бъде манипулирана - казваха ни "Няма такова животно", коментира Делчев.

Така в крайна сметка браншовата организация сезирала главния прокурор, а той - ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса - в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа. Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й.

Той посочи, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.

"Докато разчитаме на доверие става този гигантски сив сектор в търговията с горива", обясни Андрей Делчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9149 |17.07.2017 Бунт на руските банки. 8-те най-големи трезора напускат браншовата Асоциация . 4| 10105 |08.06.2017 Драганов за Рагин: Асоциацията му е кокошкарска – изключена е от европейската . 0| 6328 |21.12.2011 Асоциация „Качество на живота” ще работи за подобряването на личната и обществена среда в България . 2| 5888 |29.03.2010 Родни кредитори обединяват усилията си в Асоциация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads