Реклама / Ads
3| 5410 |21.08.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Плажни концесионери превишават правата си по морето

.
Само шест плажа са почти перфектни откъм европейските изисквания този сезон. Останалите 24 от 30 проверени плажа ще бъдат санкционирани, заради неспазени изисквания за чистота.
 

Това съобщи в интервю за предаването „Преди всички” по БНР Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите.

Концесионерите трябва да подобрят изискванията, свързани с правото на информация на потребителите и това е един от сериозните проблеми, за които ще бъдат санкционирани, каза Лазаров. Според него само шест плажа, два на север и четири на юг, са почти перфектни откъм европейските изисквания.
Това лято, въпреки проверките се забелязва на много от плажовете практика да се оставя съвсем малка свободна зона в най-непривлекателната част, която не се почиства. Туристите в много курорти недоволстват и с право, тъй като плажът е изключителна държавна собственост, предназначена за общо ползване.

Не всеки желае да ползва от екстрите на плажа и на никого не е приятно спасителят да му казва къде да си разпъне хавлията на пясъка. Задължение на концесионерите е да охраняват и почистват не само платените зони, а и зоната за свободно ползване. За съжаление обаче това не се прави.

mesta.jpg
 снимки Вяра Йовева

На плажовете в "Равда" например зоната без платени чадъри е изключително замърсена и дори е неохраняема, тоест там спасителен пост няма. Обаче всички, които не желаят да ползват чадъри и шезлонги биват изпращани там от служителите на концесионера, тоест в рисковата зона. Да се поставя хавлия и чадър в близост до платената зона не се разрешава, установи проверка на Frognews.bg. Същото е положението и в Несебър. Там свободната зона също е в края на плажа. Има участъци от плажа, където плътно са наредени не само чадъри, но и с шезлонги и там задължително се плащат и двете екстри, това са зоните точно на първа линия до водата. Ако не искаш шезлонг, а само чадър трябва да походиш още и да избереш чадър в по-непривлекателна зона. Тоест ако искаш да легнеш в най-атрактивната част от плажа това ще ти струва минимум 25 лева - чадър и два шезлонга. Подобна е ситуация и в други морски курорти. Frognews.bg

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5093 |21.08.2008 ГД "Земеделие и гори": Не се налага внос на зърно . 1| 4962 |20.08.2008 Баварски трезори проучват възможности за бизнес у нас . 5| 5282 |19.08.2008 Нагли строители по морето чукат и тракат в пика на сезона . 0| 4742 |19.08.2008 Близо 300 хил. пътници обслужи летище София през юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads