Реклама / Ads
0| 5225 |07.01.2014

Плашат с масови съкращения в Ремотекс

.
Източник: www.radio-sz.net
В закъсалото ремонтно предприятие „Ремотекс" - Раднево, което дължи на своите работници и служители над 3,5 млн. лв за неизплатени заплати през миналата година, се задават масови съкращения. От Бюрото по труда в миньорското градче са били уведомени от мажоритарния собственик Сабин Спахиев, че в периода февруари – май, ще бъдат освободени от работа 300 души.

Основният мотив бил намаляване на обема на работа и поръчките от основните клиенти на предприятието у нас и в чужбина.

„Не знам кое поред е това обявление на г-н Спахиев за масови уволнения", успокои шефката на регионалния съвет на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Тя се надява, че собственикът отново няма да изпълни заканата си за драстични съкращения. На срещата си с двамата министри – на икономиката, енергетиката и туризма, Драгомир Стойнев, и социалния, Хасан Адемов преди Коледа, самият Спахиев е уверил, че „Ремотекс" не е шивашки цех и не може да работи с персонал под 600". А в момента работниците и служителите били 541. Много хора са си намерили работа и сами са напуснали, а този процес продължавал. Освен това според синдикатите предприятието имало поръчки само от Мини „Марица-изток" за около 20 млн. лв. Проблемът бил, че собствениците, затънали в дългове към банки и доставчици, общо над 15 млн. лв, нямали оборотни пари за материали.

Междувременно от регионалната инспекция са съставили поредните актове на собствениците на предприятието – за неизплатени заплати през ноември и за неизпълнени предписания.

Единствената надежда на работниците и синдикатите била по-скоро да приключат продължаващите и в началото на тази години преговори със собствениците за закупуване на мажоритарния дял на „Ремотекс" от БЕХ. Имало и други кандидати, които давали дори по-висока цена, на собствениците държали то да мине под крилото на държавата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Без съкращения в БДЖ и "Български пощи" 1| 4845 |02.09.2013 . Д. Добрев: Масовите бензини няма да минат 3 лв., освен ако... 14| 5851 |24.08.2012 . Бизнесът алармира за нови съкращения през 2012 19| 5260 |19.12.2011 . Икономисти плашат с гръцкия сценарий, синдикатите с протести 0| 4140 |23.03.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО