Реклама / Ads
0| 5117 |30.04.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Почасово ще отчитат изразходваната енергия в сградите

.
Народното събрание гласува окончателните промени в закона за енергийната ефективност, внесен от Министерския съвет, предвиждащ регламентирано определяне на националната цел за енергийна ефективност за 2020 г., съобщи „Фокус”.
 

В законопроекта е регламентирано и разработване на национални планове за действие по енергийна ефективност и национален план за подобряване на енергийната ефективност, свързано със сгради - държавна собственост. Въвежда се изискване и към предприятията, които не са малки или средни, да се подлагат периодично на енергийни обследвания, и то поне веднъж в рамките на четири години. Ще се намалят емисиите на парниковите газове и ще доведат до подобряване на жизнения стандарт на гражданите.

 

С цел намаляване на административната тежест, срокът на валидност на удостоверенията за вписване в публичните регистри на лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради и обследване за енергийна ефективност на промишлени системи, е увеличен от 3 на 5 години.

 

Целите на промените е въвеждане на задължение във всички отоплявани и/или охлаждани сгради, държавна собственост, ежегодно да се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики на поне 3 % от общата им разгъната застроена площ. Регламентира се изискване всички големи предприятия да се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години.

 

Регламентирано е и издаването на сертификат за енергийна ефективност на отделни части в сграда съобразно видовете сгради. Въвежда се национално определение за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“. При изпълнението на мерките и произтичащите от проекта дейности, се очаква собствениците на сгради да постигнат спестявания -икономии на енергия и намаляване на разходите, които с всяка следваща година ще се увеличават.

Ще се подава информация не само за за изразходваното количество енергия за месец, но и почасово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5356 |16.04.2015 Експерти отчитат ръст в търсенето на качествени офис площи . 3| 4954 |03.01.2015 Брокерите отчитат раздвижване на имотния пазар . 0| 6540 |06.07.2013 Брокерите отчитат рекорд в сделките с имоти до март . 20| 7438 |31.01.2013 Отчитат парното всеки месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads