Реклама / Ads
10| 6509 |28.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Подправят срока на храните с лакочистител

.
Маскират етикетите с цената или превод на български
 
Нова измама със срока на годност на храните и напитките е хит в търговската мрежа напоследък, научи „Торнадо”. Находчиви търговци удължават изтеклия срок на залежалата си стока с „пренабиване” на крайната дата. Схемата е удивително проста- изтичащият срок на даден продукт се изтрива лесно с лакочистител и на негово място се слага нов с помощта на обикновен печат, обясниха за вестника запознати с порочната практика.

„Удължаването” на срока може да се приложи по отношение на всякакви продукти - от кисели млека и сокове до салам „Камчия” и „Зрънчо”. Тази процедура масово се извършва както от персонала на самите магазини, от които крайният клиент си пазарува, така и от доставчиците на фирмите-снабдители. „Имаме цяла армия от работници, които основно се занимават с пренабиване на срокове. За различните маркировки има различни видове разтворители. На пазара няма под 2-3-годишни шоколади бисквити и кексове”, разказа пред „Торнадо” служител във фирма-доставчик на световна компания за шоколадови изделия.

Бонбони, вафли, топени сирена, кренвирши, консерви с риба - на практика всичко може да попадне под прицела на изобретателния търговец и да се появи по витрините с нов срок и „подобрен” вкус. Същото се случва и с козметичните продукти, особено с по-скъпите. Търговците изтриват с гъбичка и специален препарат етикета и веднага печатат нов. Информацията на „Торнадо” беше потвърдена и от Федерацията на потребителите, които съобщиха, че имат изобилие от сигнали за подобни случаи. Освен трика с почистване и пренапечатване на срока за годност, трайността се удължава и с лепенки.

Честа практика е върху изтеклия срок да се лепи стикер с цената на продукта или пък превода на български. Най-често така се маркират негодните вече малотрайни продукти като шоколади и бонбони, както и козметика. Ужасени клиенти редовно намирали червеи в луксозни бонбониери но най-често се спекулира с бързооборотни стоки като киселото и прясното мляко, коментираха пред „Торнадо” потърпевши от търговските измами. Експертите съветват да се избират храни, чиято дата за трайност е маркирана директно върху опаковката, а не върху отделна лепенка, която може да се премахне и смени лесно.

Друга шашма за бърза продажба на стоки с изтекъл срок на годност са промоциите. Най-разпространената схема при тях е „Купуваш едно, получаваш две”, при която търговецът уж ти подарява един продукт безплатно. Например предлага се пакет от натурален сок от 1 литър плюс бонус по-малка разфасовка, но с изтекъл срок. „Подаръкът”, разбира се, също е включен в общата цена и докато купувачът си мисли, че е напазарувал на сметка, търговецът изчиства залежалата си стока и дори излиза на печалба от нея, предупреждават източници от бранша. До 3000 лв. глоба могат да отнесат търговците, които
връткат далавери със срока на годност на храните. Това е максималната санкция, предвидена в Закона за храните, която се отнася до нарушаването на изискванията за етикирането им.

Тя може да бъде наложена, ако юридически лица или еднолични търговци бъдат хванати два пъти в нарушение. Първият път рискуват да отнесат до 1000 лв. В случай, че заради изтеклия срок на годност се предизвикат увреждания на здравето на клиента, отговорност от магазина или фирмата-снабдител може да се търси и по други закони.


Посегнаха и на лекарствата!

Аптеките също посягат на срока на годност на продуктите си, показват проверки на Изпълнителната агенция по лекарствата. Обект на концентрирано недоволство от страна на клиентите са аптеките на варненския бизнесмен Веселин Марешки, известен още като „Мистър евтини лекарства”, тъй като продава на цени под себестойността. Стотици опарени от „опреснените” лекове недоволстват от качеството им из форумите.

Антибиотиците с изтекъл срок на годност променят химическата си формула и след като попаднат във вътрешността на човека, могат да образуват съвършено непредсказуеми съединения в организма. Подобна химическа бомба е способна да доведе до силни странични ефекти (особено страдат черният дроб, бъбреците и сърцето) и сериозно отравяне. Освен това, ако лекарствата се съхраняват в нарушени опаковки, те могат да променят свойствата си даже по-рано от указания на опаковката срок, коментират специалисти. Козметиката с изтекъл срок на годност също е опасна, но жените често са небрежни към нея.

Според британско изследване дамите продължават да използват продуктите с изтекъл срок, дори когато те започнат да миришат или се обезцветят. Обикновено гримовете за мигли са с трайност между четири и шест месеца, сенките за очи и ружът - между 18 и 24 месеца, моливът за вежди- 18 месеца. Червилото и балсамът за устни издържат между 12 и 24 месеца, а парфюмите- 36 месеца.

Деница Бояджиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5109 |05.04.2011 Удължават срока за АЕЦ „Белене” . 24| 6236 |17.03.2011 Военно положение при храните . 2| 5292 |26.01.2011 Храните са поскъпнали с 8,1% . 0| 6125 |19.01.2011 Д-р Войнов оглави Агенцията по храните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads