Реклама / Ads
2| 7017 |16.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Поход на босите и гладните към София заради тютюна

.
За едно евро...
Търпението на тютюнопроизводителите свърши и те се вдигат на протести. Представители на отрасъла в Силистренско, Пловдивско и Благоевградско ще демонстрират недоволството си чрез мирен протест срещу неизплащането на обещаната от правителството помощ от 116 млн. лв. за тютюневата реколта 2009 г.
 
Ако и това не помогне, ще тръгне поход на бедните и гладните към София, заричат се производители.
Очаква се в Дулово да протестират около 10 000 души, в Гоце Делчев около 5000 души, а на територията на Първомай – около 3000. Възможно е акциите да бъдат подкрепени от хора в Кържалийско и Смолянско.

Протестите се оргинизират след няколко заплахи за гладни стачки от страна на тютюнопроизводители. Някои от тях дори поискаха 170 млн. лв., макар и да е ясно, че това няма как да се случи, тъй като максимално разрешената от Брюксел помощ е именно 116 млн. лв.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предприе редица стъпки за получаването на разрешение от ЕК за изплащането на сумата.

Председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите от силистренското село Листец Фикрет Бекир уточни, че в центъра на Дулово мирният протест ще продължи до изпълнението на клаузите на споразумението от януари с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. В документа бе записано, че изплащането на средствата ще започне през март, но това не стана. Хората смятат, че са излъгани и си търсят правата.

Засега тютюнопроизводителите в Руенско смятат да изчакат още десетина дни и след това също ще се включат в протестите.

Тютюнопроизводителите планират и поход на бедните към София. Пред Народното събрание и Министерски съвет те ще покажат босите си крака и празните си джобове, като симвал да окаяното дередже, в което се намират. Много от тях разчитат вече на сезонна работа в Гърция и Турция, с която изхранват семействата си. Прокудиха ни от домовете и имотите ни, сякаш сме най-лошите хора в тази страна, заяви пред Frognews.bg Хикмет Мехмедов от Гоце Делчев.

Земеделският министър Мирослав Найденов коментира преди дни, че сегашните протести са провокация на политическа основа.

ДПС от своя страна обави, че ще подкрепи електората си, защото исканията били справедливи.
Поход на босите и гладните е имало в България през 20-те години на ХХ век. Тогава страната е била в подобна криза, а безработицата е достигнала рекордни размери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5335 |16.06.2010 Отворят офертите за ЛОТ 3 на АМ "Тракия" . 1| 5468 |16.06.2010 Кр.Георгиева: Грешките в бюджета се наказват жестоко на пазарите . 0| 5521 |15.06.2010 Пропукват се твърденията за източени милиони в Слънчев бряг . 0| 4943 |15.06.2010 Супер контрол на Южното Черноморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads