Реклама / Ads
2| 5323 |15.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Поява на Борисов обърна закон за минути

.
Внезапната поява на премиера Бойко Борисов в парламента предизвика промяна на току що гласуван на първо четене текст. Депутатите приеха имотите – частна държавна собственост, с данъчна оценка под 500 хил. лв. да се продават от областните управители.
 

Промяната е част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. За нея гласуваха 80 народни представители, 36 бяха против, а 11 се въздържаха.

Вносителите от ГЕРБ изтъкнаха, че тази промяна ще донесе по-големи печалби и ще има положителен ефект върху бюджета, а от друга страна сделките ще се реализират по-бързо. Мотивите им обаче бяха посрещнати със съпротива от опозицията както и от отделни депутати от Синята коалиция и “Атака”. Според тях така се обезсмисля съществуването на Агенцията за приватизация, а сумата от половин милион е доста голяма.

При появата си в Народното събрание министър-председателят обяви, че текстът ще претърпи корекция защото сутринта направил бърза консултация с областните управители. От разговорите си с тях разбрал, че всъщност “до 10 хиляди лв. са масовите неща, които се бавят през Агенция за приватизация. От провинцията, докато дойде в София, докато се върне. И затова с парламента имаме единно мнение и още днеска те ще го предложат като поправка – не до 500 хил. лева, а до 10 хиляди лева за областните управители“, заяви Борисов.

Просветление по казуса получи внезапно и вносителят на законопроекта Делян Добрев. Той обясни, че масовите случаи са със земеделски земи по селата, а те са с данъчна оценка от 1000 лева и глупаво хората да идват до столицата и да участват в тромави процедури.

С тази промяна ще улесним продажбата на имоти с ниска данъчна оценка – тези до 10 хил. лева. Останалите имоти – над 10 хил. лева, ще бъдат в прерогативите на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, аргументира се Добрев.
Премиерът Борисов се ядоса на настоятелните питани на журналисти защо важната консултация с гобернаторите не е проведена предварително.

Борисов отсече, че въпросът е тенденциозен и провокативен, нямал нищо общо с реалността, а от ГЕРБ гледали да са само в полза на обществото.

“Затова ние сме в условия на криза в законодателство, което виждате, че трябва навсякъде да се променя и затова ползваме и експертната помощ, която и медиите, и обществото в своите анализи дават. Затова виждате, че реагираме в рамките на един ден“, обясни Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5092 |14.07.2010 Борисов и Гогов в словесен диспут за газа . 4| 4982 |07.07.2010 ГЕРБ подхваща промените в Закона за кредитите . 15| 5519 |06.07.2010 Зубков: Борисов, защо газът у вас е толкова скъп? . 1| 4955 |06.07.2010 Общинари бистрят промени в Закона за морските пространства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads