Реклама / Ads
1| 7251 |18.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Поне 100 лв. за великденска трапеза

.
Около 100 лева ще ни струва сносна семейна трапеза по Великден. Десетина дни преди празника магазините пращят от стоки за ритуалния обяд в чест на Възкресение Христово.
 
Проверка на „Торнадо” в магазинната мрежа обаче установи, че всички продукти са по-скъпи от миналогодишните, въпреки че предпразнично земеделският министър Мирослав Найденов предупреди търговците да не спекулират с цените.

В момента изкупната цена на живо тегло агнешко варира между 5 и 6 лева за килограм. От фермата до магазина обаче месото се оскъпява повече от 2 пъти и 10 дни преди празника се продава за 13-14 лв. При тези цени повечето българи не могат да си позволят цяло агне и ще се задоволят само с плешка или бутче. То излиза около 2,5-3 кг, което означава, че ще натовари семейния бюджет с около 35 лв. Очакванията на някои търговци са непосредствено преди Великден цената рязко да скочи до 20 лева за килограм. Така, ако изчаквате последния момент, мръвката на празничната трапеза ще ви натовари с повече от 50 лв. За плънката отиват допълнително средства - в магазините комплект дробсарма се продава за около 7 лева за килограм.

Това обаче е само основната част от менюто за празничната софра на едно четиричленно семейство. В разходите трябва да се калкулира още и цената на традиционната зелена салата. Продуктите за нея струват около 6-7 лв. Към този харч прибавяме и козунаците. Заради влошеното финансово състояние на хората тази година магазините се напълниха с обредни хлябове без яйца и без мляко Постните козунаци струват 2,50 лв. за 500 грама и съдържат само брашно, захар, мазнина, набухватели, глутен и подобрители. Ако в козунака има глезотии като локум, стафиди или орехи, цената му скача на 2,80 лв. за половин килограм. Малко по-скъпи - около 3 лв., са великденските сладкиши, които съдържат яйчен меланж или жълтък на прах. Ако в тях има и сухо мляко, 500-грамовата опаковка става 3,50 лв. Искаме ли истински козунаци, трябва да се бръкнем за вносни. Единствено в тях се усеща вкусът, познат от бабините рецепти. Цената им обаче е десетачка.
Наред с агнешкото цената на яйцата също расте в геометрична прогресия с всеки ден от приближаването на Великден. Засега бройката върви по 25-30 ст., но практиката показва, че ще продължи да се движи нагоре и на Велики четвъртък, когато традиционно се боядисват, ще прехвърлят 40 ст.

В момента 30 яйца излизат около 7 лв. Към тях трябва да се прибави и боята за оцветяване. Най-евтините бои струват по 50-60 стотинки за около 10 яйца. Цените на комплектите със специални ефекти надхвърлят 4-5 лева. Традицията повелява празничната трапеза да е декорирана със символите на Великден. Празнични свещички, декоративни пиленца и кокошки се продават навсякъде и цените им варират от 3 до 15 лв.

Деница Бояджиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5105 |11.08.2009 Очакват ни поне две години рецесия . 0| 4629 |15.11.2008 Развиващите се пазари ще понесат загуби от 1 трлн. долара . 2| 6764 |28.10.2008 50% от българите са клиенти на поне една банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads