Реклама / Ads
3| 5438 |25.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

“Попътни ветрове” водят инвеститори към Румъния и България

.
България и Румъния привличат чуждестранни фирми, които инвестират във вятърни паркове и други възобновими енергийни източници с благоприятния си климат, щедри субсидии и свободен пазар.
 
За жалост не всички проекти ще бъдат завършени поради усложнения с бюрокрацията и ограничения капацитет на електропреносните мрежи. Освен това световната криза принуди много компании да намалят инвестициите си. Чешкият енергиен гигант ЧЕЗ вече е приключил голяма част от проекта за най-големия наземен вятърен парк в Европа на стойност 1.1 млрд. евро, който се строи в Румъния. “Европейските пазари са пренаситени и инвеститорите се ориентират към България и Румъния, където рисковете са по-малки,” съобщи Малина Струмина, анализатор от консултантската фирма British Emerging Energy Consulting. За жалост най-бедните страни от ЕС възпрепятстват инвеститорите поради бюрокрация и недостатъчна прозрачност. В България и Румъния има проблеми при свързването на вятърните паркове с националните електропреносни мрежи, чийто капацитет е ограничен. “Никой не е строил вятърни паркове в Румъния досега. Говори се са големи проекти, но няма добри практики,” твърди Чарли Ходжес, финансов анализатор от компанията New Energy Finance. Правителствата на източноевропейските страни насърчават такива проекти, защото реализацията им съответства на целите, поставени от ЕС. В същото време инфраструктурата, датираща от соц.-време, ще бъде подновена. “Това са двете причини – потенциалът за развитие и подкрепата на правителството. Инвестицията в Румъния винаги ще бъде по-доходоносна от тази в Германия например,” добавя Ходжес. Общият капацитет на проектите за възобновими енергийни източници в България, които включват вятърна, слънчева, водна енергия и биомаса, възлиза на 8000 мегавата. Българското правителство насърчава тези проекти като дава субсидии на киловатчас. Допълнително предимство на България е валутният борд, който предпазва инвеститорите от икономическата нестабилност, типична за нововъзникващите пазари в Европа.
Guardian.co.uk
Снимка: technicalstudies.youngester.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6738 |23.02.2009 Съюзът на инвеститорите в туризма с предложения за антикризисни мерки . 0| 5816 |25.08.2008 Сделки за 1 млрд. евро сключили в Румъния строителни предприемачи . 3| 6615 |17.06.2008 Съюзът на инвеститорите в туризма иска спешна среща с Михаил Миков . 0| 5366 |09.06.2008 Все повече български фирми инвестират в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads