Реклама / Ads
2| 5863 |09.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пореден парадокс в енергетиката: Природният газ ще поевтинее, но потребителите ще плащат 2% повече

.
Продължават опитите обществото в България да бъде заблудено за готвеното поскъпване на природния газ поради промяна на цената на такса пренос. След като се видя, че има определено негативни реакции у нас да поскъпва синьото гориво, докато навсякъде в Европа и света то поевтинява, управляващите явно са измислили нещо ново.
 
Сега излиза, че "Булгаргаз" поиска с около 7% по-ниска цена на природния газ от 1 октомври, но реално потребителите ще продължат да си плащат колкото досега ,след двукратно поскъпване, обявено от КЕВР от март до юни.Внесеното в деловодството на регулатора предложение предвижда газът да струва 343.22 лв. за 1000 куб. м (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

При взимането на решението обаче комисията трябва да отчете друго обстоятелство, при което поевтиняването в крайна сметка няма да е с този процент и е възможно дори да има поскъпване.

Преди пет години започна процедурата, с която трябваше да се определи новият модел за изчисление на цените за пренос и достъп до газопреносната система. Тя обаче не е довършена и се очаква това да стане сега. Както се разбра, това означава поскъпване на синьото гориво.

В момента потребителите плащат 19.71 лв. за 1000 куб. метра на 100 км, новата цена вероятно ще е около 67 лева. Както и да пресмятаме това поскъпване, то си е около 6%, значи напълно ще изтрие исканото от "Булгаргаз" "поевтиняване".

Така българските потребители ще останат да плащат високата цена на природния газ, поскъпнал в два последователни периода с над 30%. За обясняване и подкрепа на решението са включени всички проправителствени медии, ръководени вещо от министър Теменужка Петкова и шефа на КЕВР Иван Иванов.

Двамата сладкодумно обясняват как нямало да има поскъпване с повече от 2% на цената на газа. Това е парадокс, който не се нуждае от коментар- "Булгаргаз" иска поевтиняване, но в крайна сметка ще има поскъпване с 2%. И не обелват дума за досегашните с нищо неоправдани поскъпвания. Но когато търпиш, и 100 тояги са ти малко ,както казва народът.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 20987 |31.07.2017 Нов парадокс в Пловдив: Гилзата открита на 15 метра от трупа на бизнесмена Божилов . 5| 5733 |21.07.2017 Пореден протест в защита на паметника на НДК . 0| 5720 |03.07.2017 Пореден протест в Асеновград, арестуван е Перата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads