Реклама / Ads
0| 5190 |07.11.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Пощенска банка" се споразумя с "Алфа Банк"

.
"Пощенска банка"
АЛФА БАНК А.Е. ("Алфа Банк") и ЮробанкЕргасиас С.А. ("Юробанк") сключиха окончателно споразумение по отношение на придобиването на операциите на клона на Алфа Банк в България ("Клонът") от дъщерното дружество на Юробанк в България – Юробанк България АД ("Пощенска банка").
 
Предварителното споразумение за сделката беше сключено още на 17 юли тази година. Със завършването на сделката, дъщерното дружество на Юробанк (Eurobank) в България ще придобие всички банкови дейности на българския клон на Алфа Банк, които към 30.09.2015 г. са в размер на 464 млн. евро активи (от които 307 млн. евро нетни кредити) и 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса.

Сделката е в пълно съответствие със съответните планове за реструктуриране на Алфа Банк и Юробанк, одобрени от Европейската комисия през 2014 година, уверяват двете банки.

Пълният ефект от придобиването ще бъде реализиран от втората година следприключването му. Пощенска банка ще продължи да поддържа стабилни капиталови коефициенти и значителни ликвидни буфери. Приключването на сделката подлежи на необходимите одобрения от съответните компетентни регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2016 година.

През този уикенд, както и в понеделник (9 ноември), предстои поредна порция разговори между Гърция и ЕС относно реформите при южните ни съседи, които са част от третия им спасителен пакет. Част от тях е и рекапитализацията на четири гръцки банки - National bank of Greece, Piraeus bank, Alpha bank и Eurobank. Според базовия сценарий стрес тестовете са показали капиталов дефицит от 4,4 милиарда евро в 4-те системни банки. Според неблагоприятния сценарий дефицитът достига 14,4 милиарда евро. Засега няма яснота какви точно са плановете за рекапитализация на всичките бани, като единствено за National bank of Greece има информация, че може да продаде звеното си в Турция (Financebank). В България банката е представена чрез ОББ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5298 |06.11.2015 БИО ЗОНА на най-големите в хранителната индустрия изложения . 2| 5363 |06.11.2015 Синдиците на КТБ със задача да похарчат милионите на банката . 9| 8422 |06.11.2015 М. Велчев се слага на В. Горанов заради грабежа на Виваком . 0| 5614 |05.11.2015 ЕК: В България ще има по-слаб икономически растеж и по-голям бюджетен дефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads