Реклама / Ads
1| 5310 |10.11.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Потребителският интерес към кредитите остава висок

.
Българите все още не усещата сериозно световната финансова криза на гърба си. Доказателство за това е продължаващият интерес на потребителите към кредитните продукти на банките.
 

Пълноводната река от непрекъснато обновяващи се банкови оферти за различни видове кредитиране в България попресъхна през октомври. Причината беше в психологическия ефект от смразяващата световна финансова криза. Факт е, че тя все още вилнее и сковава банковите пазари извън България. Доказателство, че тя все още е имагинерна заплаха за българите, е продължаващият интерес на потребителите към кредитните продукти на банките, регистриран от компанията за финансово-консултантски услуги Fincity.

Класацията на Fincity очерта като най-голям интереса към ипотечните кредити в евро. Предпочитането им пред левовите заеми е логично заради по-ниските лихви, а и валутният борд отдавна е изпарил страховете от срив на националната валута и оттам от произтичаща невъзможност да се обслужват заемите, договорени в евро.

kreditii.jpg
 снимки Вяра Йовева

Най-разглеждана на сайта на Fincity е офертата на Алфа Банк за жилищен ипотечен кредит за покупка, строеж и довършителна дейност (с фиксирана лихва за 1 година). Банките, привлекли най-много погледи на потенциални потребители, са Банка ДСК и Райфайзен чрез първите си места съответно в 5 и 4 от общо отчетените 6 категории кредити. Най-голямата българска банка – Уникредит Булбанк е фаворит при потребителските кредити в евро с Бърз потребителски кредит без доказан доход с намаляващи вноски. Пак в челните петорки на потребителския интерес попадат също Първа инвестиционна банка с промоционален ипотечен кредит за закупуване с акт 16 и доказан доход в лева и И Еф Джи Юробанк с евровите Бърз потребителски кредит в EUR и кредит с плаваща лихва за целия период с документално удостоверяване на дохода.

Изследването е на база посещенията и броя преглеждания на офертите на финансовия портал www.fincity.bg и обхваща периода 1 октомври – 31 октомври 2008г. Класацията е направена въз основа на регистрирани общо за месеца 58 258 преглеждания на оферти на банки и финансови институции в портала по различни критерии на потребителите като лихва, срок, промоционални срокове, поръчители и други.

Fincity.bg е интернет портал, който предоставя информация, съвети и дискусии за по-добро управление на личните финанси. 

 

Най-търсени оферти за месец октомври 2008       Категория Банка/Име на продукта Посещения (%)* Потребителски кредит в лева Банка ДСК/ДСК потребителски без поръчител с удостоверяване на доход 10,52 И Еф Джи Юробанк/Пощенска потребителски без поръчител BGN  9,48 Алфа банк/Потребителски кредит Alpha All in One (за нови клиенти) 6.71 Потребителски кредит в евро Уникредит Булбанк/Уникредит Булбанк Бърз потребителски кредит без доказан доход с намаляващи вноски  9.54 Райфайзен Банк/Райфайзен потребителски без поръчители с превод на работна заплата  EUR  7.09 Райфайзен потребителски кредит срещу лична карта и служебна бележка за доходи без превод на работна заплата  9.46 Ипотечен кредит в лева Банка ДСК/ДСК ипотечен с доказан доход, фиксирана лихва за 1 година и програма "Уют"  7.30 Първа инвестиционна банка/ПИБ промоционален ипотечен за закупуване с акт 16 и доказан доход BGN 5.68 Алфа банк/Алфа Банк кредит "Ремонт" BGN 5.44 Ипотечен кредит в евро Алфа Банк/Алфа Банк жилищен за покупка,строеж и довършителна дейност (с фиксирана лихва за 1 год.) 18.40 Банка ДСК/ДСК жилищен с доказан доход, плаваща лихва за целия период и програма "Уют" 10.31 СИБанк/СИБанк ипотечен кредит "Чао мамо, чао татко!"  3.84 Кредитна карта в лева Банка ДСК/ДСК VISA Galaxy Revolving BGN 13.02 Райфайзен Банк/Райфайзен RaiCARD BGN 11.30 Уникредит Булбанк/Уникредит MasterCard Gold BGN 9.15 Кредитна карта в евро Банка ДСК/ДСК MasterCard Galaxy Revolving EUR 8.64 Райфайзен Банк/Райфайзен MasterCard Standard с чип EUR  6.97 Алианц България/Алианц Смарт портфейл EUR 6.06 * за съответната категория       Изследването е на база посещенията и броя преглеждания на офертите на финансовия портал www.fincity.bg и обхваща периода 1 октомври - 31 октомври 2008г. За месеца са регистрирани 58 258  преглеждания на оферти на банки и финансови институции по зададени от потребителите критерии като лихва, срок, промоционални срокове, поръчители и други. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5471 |25.10.2008 50% от московските брокери на имоти остават без работа скоро . 1| 5251 |20.09.2008 Български и гръцки туроператори ще обсъждат интереса ни към техните курорти . 0| 4954 |01.08.2008 Кредитите и депозитите нараснали с 11-12 на сто спрямо началото на 2008-а . 6| 5256 |20.07.2008 Златни пясъци остават лукс за българите и това лято

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads