Реклама / Ads
0| 9417 |30.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Да потушим стреса и да избягаме от шефа във Вършец

.
Ударните ремонти във Вършец, както и подобрената инфраструктура в града, го превръщат в желана дестинация за все повече туристи. Кметът има амбицията да направи селището проспериращ европейски курорт.
 

Трескави ремонти в град Вършец бяха започнати точно преди великденските празници. Общината изцяло смени пътната настилка в централните части на града, а някои от фасадите на жилищните блокове бяха освежени. Кметът Боряна Бончева си е поставила като основна цел да превърне курорта в едно от най-предпочитаните кътчета за отдих и туризъм, както от наши, така и от европейски туристи .

vurshec_9.jpg

Град Вършец е разположен в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли и се намира на 92 км северно от София и 30 км южно от областния център Монтана. Благодарение на това, че е сред обширни и лечебни гори, въздухът тук е чист, леко влажен и действа успокояващо. Средната годишна температура е над 10º С. Есента е топла и дълга, лятото прохладно, а зимата сравнително мека. Градът е известен още и с красивата си природа, обширния, добре поддържан парк и мекия планински климат, създаващ благоприятни условия от 150 години насам за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика.

vurshec_6.jpg

Той възниква около минерални извори и неговата история е свързана изцяло с балнеолечението. Тракийското момче бог Телесфор, чиято уникална бронзова скулптура от 2 век пр.Хр. е открита по тези места, днес е символ на града. Миналото на Вършец тръгва от късната античност под името “Медека” (Медикус-лечебен), за да стигне до обявяването му за национален курорт през 1950 година и за град през 1964 г. Безспорно обаче най-големите атракции за градчето днес остават лечебните извори и курортните бази. Минералните води, които бликат от няколко места, са с температура от 37° С. Съставът им е аналогичен на водите в Аржентина, Еквадор и Индия - слаба минерализация, алкална, хидро-карбонатна, сулфатно-натриева, ниска водна твърдост. Водата е бистра, безцветна и с приятни питейно-вкусови качества, защото съдържа елементи като желязо, литий, барий, алуминий, стронций, фосфат, манган, арсеник и др. Благодарение на целебните й свойства, от години тя лекува заболявания на сърцето, на централната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Курортното селище разполага с отлична база от две балнеологични лечебници, теренни пътеки и спортно-профилактични терени. Местата, където можете да отседнете в градчето, са предимно частни квартири и вили. Цените им са повече от примамливи. В три звездна вила например имате възможността да си наемете цял апартамент едва за 35 лв., като в цената се включва отделен санитарен възел, кухня, телевизор и две стаи. В частна квартира при същите условия цената е от 10 до 12 лв. за нощувка. Цените на храните, както и тези в заведенията във Вършец също са доста ниски, спрямо тези в останалите курортни селища. Преспокойно за 40 лв. може да си направите сносна семейна вечеря в някои от ресторантите. 

Любителите на културните и историческите забележителности също ще останат приятно изненадани. Храмът “Св. Георги”, паркът “Слънчева градина” и Общинският музей са само част от обектите, които могат да бъдат посетени. Разбира се, тук не може да не споменем богатата художествена галерия, която съхранява творчеството на видни личности, и разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс. Фондът на галерията се попълва от дарения, събрани по време на провежданите пленери на изкуствата в рамките на традиционния “Празник на курорта, минералната вода и Балкана”.

vurshec_4.jpg
vurshec_1.jpg За онези, които нямат нужда от лечение, а от релаксиращи разходки и среща с природата, градът предлага примамливи маршрути из върховете на Стара планина. Именно тук планината е изключително красива, а тишината и спокойствието в околността могат да предразположат всеки към ползотворна почивка и спасение от стреса, получен от забързания ден. Най-близкото и достъпно място за това е "Водопадът" – на около 3 км от Вършец. Любителите на палатковите лагери пък могат да посетят местността "Зелени дел", която съшо е в непосредствена близост до градчето. Там ежегодно се провежда фолклорно надпяване. За по-екстремните почитатели на планинския туризъм и алпинизма интерес представлява връх Тодорини кукли – една от най-високите точки в Стара планина. На 12 км на югозапад се намира пък Клисурският манастир, а на 7 км северозападно от града има Палеонтологично находище на късноплиоценска фауна и флора. Може да посетите и природния парк “Врачански Балкан”, който е на 30 км югоизточно от Вършец.

Градът разполага с доста удобен автобусен транспорт до столицата, с който се пътува около 2,5 часа. С автомобил дестинацията се взима с час по-малко.

 И ако още не сте решили къде да сложите край на мъчителния стрес от задръствания, аларми, шефско мрънкане и дишане на отровен въздух през уикенда, а в същото време не разполагате с достатъчно средства да си позволите по-скъпарските планински курорти, то сега е моментът да грабнете куфарите и да драснете към Вършец.

Йочка Димитрова и Васил Василев 

vurshec_5.jpg
vurshec_3.jpg снимки Вяра Йовева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5744 |29.05.2008 Електронни билети за самолет заменят хартиените . 0| 5582 |28.05.2008 Алтернативният еко туризъм ще се бори срещу масовия . 1| 5876 |28.05.2008 Булгартабак продава фабриките в Пловдив и Стара Загора през юли . 3| 6505 |28.05.2008 Търсят близки на първия турист, дошъл в Слънчев бряг преди 50 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads