Реклама / Ads
14| 5986 |24.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Повече европари за селските райони обеща ЕК

.
Кристалина Георгиева
Важна новина е, че Европейската комисия има предложение за следващите 7 години да се увеличат парите за България в структурните фондове и средставата за селските райони. Това каза еврокомисар Красталина Георгиева в интервю по TВ 7 от централата на ЕК в Брюксел.
 


Тя уточни, че решението още не е гласувано в Европарламента и Съвета, но е добър знак за увеличеното доверие към страната ни. Ние, обаче, трябва да задържим това доверие с непримиримост към корупцията и дисциплина, подчерта Кристалина Георгиева.


Европейската комисия гледа на България с добро око по показателя дисциплина, каза българският еврокомисар. Имаме нисък външен дълг, добро макроикономическо поведение и се стараем да подобряваме усвояемостта на еврофондовете. Това, което иска Европа от нас, е да сме последователни в провеждането на структурните реформи, дъплони Кристалина Георгиева.


Европа не е застрашена от хуманитарна криза заради бежанците от Африка, каза още Кристалина Георгиева. Според нея голямата вълна от бежанци, напуснала Либия, е поета от съседни страни, а не от Европа. От напусналите 1 200 000 души, само 30 000 са останали в Европа. ЕК е помогнала на голяма част от тях да се приберат по домовете си, за да не се концентрират в Европа и да предизвикат хуманитарна криза. Тава е намалило и риска те да се струпат в Тунис и Египет и да пренесат конфликта там. От друга страна,  ЕК плаща 50 % от  разходите на страните-членки да приберат своите граждани, както е прибрала и работещите там българи. Това показва, че вземайки дейно участие по тази криза, Европа се връща като регионален лидер. Повече стабилност по света е повече стабилност за Европа, подчерта Кристалина Георгева.

Що се отнася до това дали Европа е готова да се справи с бедствие подобно на японското земетресение, българският  еврокомисар сподели, че най-лошият сценарий, който ЕК предвижда, бледнее пред реалните природни катастрофи. Те са стрували през последните години 150 млрд. евро на икономиката на Европа. Вече се провеждат симулации, които надвишават капацитета на Европа за справяне с бедствия. Подценява се, че рисковете от природни бедствия се увеличават, като в бъдеще континетът е най-много застрашен от   наводнения. Най-високият риск за България са и новодненията, и засушаванията едновременно с това, които пък водят до горски пожари. Земетресенията са по-малък риск за страната ни, каза Кристалина Георгиева в интервю за предаването „Факторът Кошлуков" по TV7.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6353 |26.08.2011 П. Диков обеща да се качим на велосипед в София . 10| 5403 |01.08.2011 Вместо 3, 6 магистрали обеща Плевнелиев . 67| 5744 |26.07.2011 Р. Плевнелиев: Обещахме 3 магистрали, а работим по 6 . 15| 6457 |26.07.2011 60 пъти повече милионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads