Реклама / Ads
3| 5982 |18.11.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Прага - уморена и обезлюдявана заради туристическия наплив

.
Магията на Златна Прага не оставя равнодушни
Че неспирният туристически поток съсипва Прага е усещането на мнозина местни жители. Все повече хора бягат от центъра на чешката столица, която губи автентичния вид и атмосферата си заради унифицираните туристически услуги.
 

Една от най-красивите гледки в Европа е към магнетичното Старе мьесто в Прага, където вековете са оставили неповторим отпечатък. Но режисьорът Павел Качирек вече не изпитва разливаща се наслада, когато поглежда пред прозореца на апартамента си. Гложди го горчивина, че естествената красота е помрачена от тълпите туристи, сподели БНТ.

 

Павел Качирек, режисьор на документални филми, казва: "Градът изгуби облика си. Паметниците са си тук, кулите, готическите и бароковите сгради стоят. Но върху всичко има украса в стил "Дисниленд", само за да бъдат привлечени повече туристи".

 

Основен проблем е липсата на жилища в центъра, където повечето апартаменти са превърнати в офиси или се дават под наем за краткотраен престой на чужденци. Популярен сайт за споделени апартаменти има 12 000 регистрирани имота в Прага.

 

Данните са красноречиви: през 1990 г. регистрираните избиратели в центъра на Прага са били 36 800, а през 2017 г. са с 15 хиляди по-малко. Миналата година 8 милиона туристи са посетили Прага, чието население е 1 милион и 300 хиляди души.

 

Кметът на Прага Зденек Хриб разказва: "Градът води неравна битка със свръхтуризма. Броят на туристите е по-голям, отколкото можем да понесем. Ние сме един от най-посещаваните градове в Европа".

 

Но монетата има и друга страна. Когато преди 30 години пада комунизмът, Прага е нешлифован диамант, с рушащи се сгради, мръсен въздух и лоши комунални услуги.

Оттогава до днес в туризма и облика на града са инвестирани колосални суми и това прави региона един от най-богатите в Централна и Източна Европа.

 

Но и проблемите са много: непоносимият нощен шум, тоновете отпадъци и кичът, който залива историческата част на града. Местните жители избягват центъра, освен по една важна причина: да посетят обичана и незаменима бирария.

 

Властите в Прага вземат мерки: вдигат туристическата такса, забраняват бизнеси като снимане с костюми на панда и предвиждат намаляване на глезотиите за туристи в замяна на повече грижи и подобряване живота на местните хора.

 

И все пак Златна Прага остава сред най-привлекателните огнища на култура и средища за развлечения в Европа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6857 |01.08.2017 Уморената Европа, в която дори лятната почивка не е каквато беше . 9| 7374 |19.10.2012 Бизнесът ни на прага на фалит . 6| 5318 |12.02.2011 Туризмът на престижно изложение в Прага . 9| 5863 |10.12.2009 Иво Прокопиев: На прага сме на голямата криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads