Реклама / Ads
1| 4982 |17.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пращат БЕХ в историята

.
Трайчо Трайков
Закриването на БЕХ е израз на осъзнаването, че той не си свърши работата чрез организирани мерки да доведе до намаляване на разходите. Това заяви Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма в предаването „На шестия ден" по Радио К2.
 

По думите на Трайков закриването на БЕХ няма отношение към цените на тока освен, че до някаква степен ще има положителен ефект върху финансовите резултати на дружествата, защото няма да плащат за издръжката на БЕХ.

„Цените на тока могат винаги, във всеки период да не се повишат. Това би могло да се дължи както на конюнктурни фактори, свързана с цената на енергоносителите, така и с подобряване организацията на дейността на фирмите по отношение на ценообразуващите компоненти", каза министър Трайков.

Според министъра въвеждането на ВЕИ трябва да стане на разумна цена. Те трябва да се инсталират по систематичен начин, като максимално добре се използват възможностите на съществуващата мрежа. От ВЕЦ в България се добива само 10% от еленергията, което е малко в сравнение с други европейски страни като Швейцария, Норвегия и т.н., , каза още Трайков.

На въпрос защо нямаме построена ВЕЦ на р. Дунав, Трайков отговори: „Това са скъпи и мащабни проекти. Имаше такива проекти по време на последните години на социализма, а сега смятаме, че в новите условия пак има място да се помисли по този въпрос, още повече, че и румънците проявяват интерес. Един такъв проект може да има и допълнителни предимства, които са свързани с подобряване на корабоплаването по р. Дунав. По първоначална оценка такъв проект би струвал няколко милиарда евро, като част от парите биха могли да дойдат от европейски програми". Според Трайков ВЕЦ на Дунав може да се осъществи през следващите 10 години. Това не е приоритет в момента, въпреки че има българо-румънска работна група, която се занимава с този въпрос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4968 |08.10.2009 Пратиха ДАТ в историята . 3| 5479 |18.06.2009 Пращат АЕЦ "Белене" във фризера . 0| 5174 |21.05.2009 Все повече фирми изпращат годишните си декларации по Интернет . 6| 5852 |23.01.2009 Белоградчишките скали може да влязат в историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads