Реклама / Ads
0| 5578 |17.09.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Правителството на САЩ пое контрола и над AIG, налива 85 млрд. долара

.
Правителството на САЩ пое контрола над най-големия застраховател в страната American International Group (AIG) Inc., за да бъде избегнат тотален колапс на финансовата система.
 

Същевременно властите ще налеят 85 млрд. долара в закъсалата компания в опит да повишат ликвидността и да върнат доверието в AIG, съобщава Bloomberg.

Решението представлява тотална промяна на отношението на правителството към спасяването на AIG, след като през последните дни беше нееднократно заявено, че такова не се предвижда. Компанията обаче се провали в намирането на инвеститор, който да предостави достатъчно средства за стабилизация, което е предизвикало намесата на Фед.
В мотивите за решението се посочва, че „фалитът на AIG би довел до безпорядък и да увеличи и без това високото ниво на нестабилност на пазарите“.

В замяна на правителствената помощ, която възлиза на 85 млрд. долара, AIG ще се раздели със 79,9 на сто от капитала си. Досегашният изпълнителен директор на застрахователната компания Робърт Вилюмщад, както и останалите представители на мениджърския екип ще бъдат освободени от длъжност. За нов изпълнителен директор се сочи името на Едуард Лиди, твърди запознат със ситуацията източник, пожелал анонимност.

Финансирането на AIG се извършва чрез двугодишен револвиращ кредит, което ще даде възможност компанията да продаде част от активите си „на справедлива цена“, се казва в съобщението за обявяване на сделката. Сред активите на компанията е и Българската телекомуникационна компания (БТК), която групата притежава чрез дъщерното си дружество AIG Capital Partners, Inc.

aig.jpg
От своя страна, правителството получава правото да прекрати изплащането на дивиденти по обикновените и привилегированите акции на AIG, което ще нанесе пореден удар върху акционерите след спада в цената на акциите им с 94 на сто от началото на годината.

„Това е огромно облекчение. Никой не знае наистина какво щеше да се случи, ако беше позволено на AIG да фалира, но сисистемният риск при такава ситуация би бил огромен. Проблемът се състоеше в това, че никой не знаеше колко лошо би могло да стане“, смята кредитният анализатор от UBS Дейвид Хевънс.

Проблемите за AIG станаха известни с обявяването на загуба от 18,5 млрд. долара за последните три тримесечия, което постави под въпрос оцеляването на институцията. Заради липсата на достатъчно капитал рейтинговите агенции понижиха оценката на AIG, а акциите и попаднаха под тотална разпродажба на фондовата борса в САЩ.

Поемането на контрола върху AIG е третата подобна операция на американското правителство за последните няколко седмици. При предишното подобно действие властите влязоха в управлението на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac. В средата на март пък Федералният резерв изигра ключова роля при закупуването на изправената пред фалит инвестиционна банка Bear Stearns от JPMorgan. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6752 |26.08.2008 Правителството трябва да реши проблемите с руските визи . 1| 5785 |16.05.2008 Завишават контрола върху предлагащите водни атракции . 0| 5654 |28.02.2008 Правителството стартира процедурата за Бюджет 2009г. . 0| 4972 |03.10.2007 Ще засилват контрола върху строителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads