Реклама / Ads
11| 7641 |31.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Предлагат данък върху пустеещите земеделски земи

.
Земеделските производители трябва да бъдат насърчавани да се кооперират, за да обработват земята, а междувременно да се мисли в посока на въвеждане на данък върху пустеещите земи. Това предложи по време на кръгла маса , организирана от БТА за „Проблемите и перспективите пред земеползването в България” Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.
 

Средствата от този данък могат да влизат в общините за подпомагане на общинските бюджети. Тези собственици, които не се интересуват от земята си, ще бъдат накарани да помислят в посока на арендоване или продажба на земята си.

 

Греков поема  отговорността за комасацията, до края на м. април ще има работна група в Министерството на земеделието за изготвяне на проект на закон за комасацията. 

 

През миналата година стартираха над 1700 процедури за създаване на земеделски масиви, но въпреки това разпокъсаността на земята остава основен проблем и комасацията става все по-належаща. Според Димитър Греков, министър на земеделието и храните, основен приоритет на държавата е изграждането на единен кадастър и създаването на електронен регистър на земите.  Политиката на управлението на държавния поземлен фонд е за дългосрочно отдаване под аренда на държавните земи.

 

В момента нестопанисваната земя с неизяснена собственост е над 1 милион декара. Въвеждането на данък за пустеещите земи е начин собствениците да бъдат накарани за помислят в посока на арендоване или продажба на земята си. Актуалните анализи показват, че тенденцията е цената на земята ще продължи да пада, ако липсва комасация и модерни тенденции в земеползването и управлението на земеделски земи, споделиха експерти по време на кръглата маса.

 

Липсата на политика за устойчиво ползване на земята  е пречка за адекватното усвояване на европейските средства. Това коментира Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Според него, земеделската земя трябва да бъде комасирана, за да може да полза дългосрочно и устойчиво. Това е единственият начин и за изграждане на инфраструктура и предприемане на мерки за хидромелиорации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5888 |12.02.2014 Мартин Димитров: Долу ръцете от плоския данък . 5| 6333 |25.01.2014 Кадиев: Плоският данък да се замени с прогресивния . 17| 10771 |22.10.2013 К. Нинова: Твърдо данък лихва пада . 34| 13162 |31.01.2013 Gloria mundi: Предлагат гей почивки в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads