Реклама / Ads
0| 4972 |08.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Преглед на новините за имоти

.
Испанци инвестират над 250 млн. евро в мол и небостъргач в столицата, Новите апартаменти в центъра на Бургас поевтиняват, У нас 1 архитект се пада на 1700 жители и други имотни новости се срещат по страниците на вестници и интернет издания.
 

Испанци инвестират над 250 млн. евро в мол и небостъргач в столицата, четем във вестник Монитор.

Завършва разработването на работния проект за изграждане на голям търговски център (мол) и 90-метрова офисна сграда с хотел на част от терена на бившия жп завод в София, като инвестицията ще надхвърли 250 милиона евро. Това съобщи Карлос Валеро, зам.-мениджър на испанската компания Riofisa.

България е перспективен пазар и затова я избрахме за продължаване на експанзията си в Източна Европа, каза още испанецът по време на церемонията, състояла се вчера в Българска агенция за инвестиции, по връчването на "Сертификат за инвеститор първи клас", който компанията получи за проекта си в София. Проектът ще съперничи на други подобни наши начинания, които имаме в Испания. Търговският център ще е с площ от 85 000 квадрата. На един от етажите му ще има боулинг зала, кина, казино, барове. В кулата ще има офиси и хотел. Една от идеите е на терена да се вдигнат и няколко жилищни сгради, но това допълнително ще се уточнява. Завършването на реализацията на проекта ще стане през 2009 или 2010 г. Търговският център е приоритетен и неговото пускане в експлоатация ще стане по-рано от този срок. Надяваме се до края на лятото да започнем строителството, допълни испанецът.

В момента текат процедурите по уреждане на разрешителното за строеж, съобщиха още от испанската компания. Ще се търси и решение на проблема за осигуряване на връзка на парцела с булеварда между бившия жп завод и Централна гара. Ще се мисли върху няколко варианта, като най-вероятно е да се прави подлез откъм гарата и нова улица откъм булеварда, разположен южно от ТЕЦ "София". Преди година е одобрено градоустройството на зоната, наречена "Задгарова артерия", което предвижда там да се издига търговски център и офис сграда. Към този терен интерес имаше и от френската "Венси", която планираше да построи огромен търговски център, като се очакваше в него магазин да има и втората по големина търговска верига в света Carrefour.През миналата година от Riofisa твърдяха, че в проекта за застрояване на част от зоната северно от софийската Централна гара ще бъдат инвестирани 335 млн. евро. Последната версия е за около 250 млн. евро.

Билла и Техномаркет с още един съвместен проект - в Димитровград, съобщава Инвестор.

Първа копка на най-новия магазин на Билла България бе направена в събота в Димитровград, съобщиха от компанията. Това ще бъде 25-ят супермаркет от търговската верига в страната.

Сградата ще бъде съвместен търговски център на Билла и веригата за черна и бяла техника Техномаркет.
Комплексът ще се намира в центъра на града, като разгънатата му застроена площ ще бъде 3 149 кв. м, от които 1 200 кв. м чиста търговска площ на магазин Билла. Комплексът ще разполага с паркинг със 70 места.
Предвижда се в магазина на Билла да бъдат наети 80 души, като до момента броят на работещите за веригата в страната е над 2 220.
В България първият супермаркет бе открит през 2000 г. в София. До момента размерът на направените инвестиции в България надхвърля 180 млн. лв.
Миналата седмица Билла и Техномаркет обявиха съвместен проект и в Ямбол.

Новите апартаменти в центъра на Бургас поевтиняват, съобщава Инвестор.

Спад в средните пазарни цени на новото строителство при продажби на зелено през месец май в някои райони на Бургас отчитат от агенция Форос. Спрямо април се регистрира понижение от 4 на сто до 1 050 евро/кв. м в нов апартамент в идеалния център, а в по-широкия център спадът е 6% до 750 евро/кв. м.

В кв. Братя Миладинови средната цена се е понижила с 2% до 830 евро/кв. м, а в останалите райони на морския град цените остават без изменение.
Панелните апартаменти също продължават да се предлагат без изменение, като най-евтино е в кв. Меден Рудник, където средната цена е 380 евро/кв. м
За изминалия месец не се наблюдават увеличения в средните цени на апартаменти в околностите на Бургас. В Сарафово те варират между 700 и 750 евро/кв. м, в Созопол - 1 100, в Приморско - 850, в Поморие - 650, в Царево - 800.
Във Варна средните цени на жилищата се запазват без изменения. В центъра на морската столица ново жилище може да се намери за между 1 000 и 1 300 евро/кв.м. Най-ниските цени започват от 400-500 евро/кв.м за панелен апартамент в кв. Владиславово. В курортите около морската столица също се задържат нивата от предходния месец - в Златни пясъци от 700 до 1 450 евро/кв. м, а в Св. Св. Константин и Елена - от 920 до 1 500 евро/кв. м.
През май жилищата (панелно, тухлено и ново строителство) в София са поскъпнали средно с 1,63 на сто спрямо април, сочат данните. В някои квартали цените остават същите като през предходния месец - такива са Витоша, където средната цена е 734,33 евро/кв. м, Дружба (620 евро/кв. м) и Изгрев (950 евро/кв. м.).
Понижение се регистрира единствено в кв. Малинова долина, където средната цена пада с 0,29 на сто до 563,33 евро/кв. м.
Най-голямо покачване има в кв. Бели брези - 4,07% до 853,33 евро/кв. м, следван от Младост 1А (ръст от 3,26% до 686,67 евро/кв. м) и Гео Милев (покачване от 3,16% до 870 евро/кв. м). Средната цена в центъра на столицата е нараснала с 1,94 на сто до 1 050 евро/кв. м.

У нас 1 архитект се пада на 1700 жители, четем във вестник Монитор. 

У нас един практикуващ архитект се пада на 1700 жители, съобщиха от КАБ. Най-много архитекти има в Италия, където на всеки 500 италианци има по един работещ специалист в тази сфера. На Апенините се подвизават 135 000 архитекти. В съседна Румъния това съотношение е 1 към 4000, а в Германия ­ 1 към 700.

В Федералната република работят 110 000 архитекти. Общо за Евросъюза тази цифра е 530 000. След 1 януари нараства интересът от архитекти от страни извън ЕС да практикуват у нас. В устава на КАБ е направена промяна и на чужденците, които ще практикуват в България ще бъде задължително да посочат свой работен адрес, но той не може да бъде само пощенска кутия. В същото време немалко българи, завършили в чужбина, също търсят начини да започнат да практикуват у нас.

 

Бум на нови жилища в морските курорти, разкрива в. Сега.


70% от строежите на нови жилища са в шестте области, в които се намират най-големите български курорти. През първите три месеца на годината са издадени визи за 1.77 млн. кв. метра апартаменти за цялата страна, като близо три четвърти от тях са в трите морски области - Бургаска, Варненска и Добричка, плюс Благоевградска (Банско, Разлог, Сандански и др.), Смолянска (Пампорово) и Софийска (Боровец), сочат даните на Националния статистически институт.

Особено впечатляващ е скокът на строителни разрешителни в Добричко, където се намират Балчик, Каварна, курортът Албена и др. - само за първата четвърт на 2007 г. те са с 41% повече от издадените за цялата минала година. Иначе най-много жилища - 20% , в момента се градят в бургаска област.
За Варна и околните курорти през първите три месеца на 2007 г. е дадена зелена улица за над 295 хил. кв. метра нови апартаменти. Това е два пъти повече в сравнение със същия период на 2006 г.
Националната статистика не прави разделение между основни и втори жилища, затова е трудно да се разбере доколко увеличението се дължи на курортите и доколко - на строителството в самите градове.
Данните на НСИ дават известна представа защо под командата на група депутати парламентът реши да отложи влизането в сила на закона за Черноморското крайбрежие, който предвижда по-строг строителен режим в близост до плажовете. "ФН"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7701 |31.05.2007 Иван Горанов, управляващ съдружник в Home for you: Естественият подбор ще отсее фирмите за имоти . 0| 5509 |24.05.2007 Руснаците втори на опашката за имоти в България . 0| 5564 |23.05.2007 Акценти от новините за имоти . 0| 5922 |13.05.2007 Преглед на новините за имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads