Реклама / Ads
23| 6177 |04.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Преговаряме на добра воля за цената на газа след 2012

.
Валентин Николов
Договорът за строежа на газопровода "Южен поток" е пратен в ЕС, синхронизирани са всички текстове от него и проектната компания - собственик на тръбата, която ще преминава през българска територия, може да поиска специална дерогация* за достъпа на трети страни до тръбата, каквито са новите правила на ЕС.
 

 

Това съобщи пред журналисти днес зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.

 

Изявлението му идва ден след като говорителят на Еврокомисията по енергийните въпроси Марлене Холцнер коментира, че Русия към момента не е поискала “Южен поток” да бъде изключен от задължението да осигури достъп и на трети лица. Руски издания пък коментираха на по-ранен етап, че такава дерогация може да поиска всяка от съвместните компании, създадени с "Газпром" за реализацията на маршрута на "Южен поток" през съответната територия на държавите, през които ще минава. Газопроводът ще пресича дъното на Черно море и през България ще се разделя в два лъча, минаващи през Гърция до Италия и през Сърбия и Словения до Австрия.

 

Николов припомни, че дерогацията за газопровода "Северен поток", минаващ по дъното на балтийско море до Германия, е била поискана от немска страна.

 

"Има два варианта - единият е да се изпълнят директивите и либерализацията, което означава проектната компания да дава достъп и на други компании, вторият вариант е дерогация, която, както е дадена на "Северен поток", да бъде дадена и на "Южен поток", посочи зам.-министърът.

 

След като миналия петък икономическият министър Делян Добрев договори в Москва България 11 процента отстъпка в цената на природния газ до края на годината в замяна на ускоряването на реализацията на "Южен поток", днес Николов уточни, че страната ни не е поемала никакви други ангажименти освен спазването на пътната карта, която е начертана за проектната компания за "Южен поток".

 

Според него това означава всички въпроси, които ще се родят или в момента стоят, да бъдат изчистени в духа на добрата воля.

 

Това е единственото, което сме обещали. Те разбират много добре, че имаме висока цена на газа, това значи да фалират компании, тоест да намалят потреблението на газ, от което руската страна също няма изгода, каза Николов.

 

В същото време от думите му стана ясно, че България все още няма аргументи пред руската страна за намаляване на цената на природния газ по бъдещите договори за доставка, след като настоящите изтичат в края на 2012 г. Няма как да има намаление при условие, че нямаме готова формула, каза Николов в отговор на журналистически въпрос.

 

Намалението трябва да дойде от самата формула, която трябва да заложим. Единственият начин да получим реална оценка на цената на природния газ това е стоковият пазар да бъде оценен вътре в самата формула, обясни той. Освен това има и други неща, очакваме проекта на договор да го видим, допълни зам.-министърът.

 

Той също така отрече решението за построяване на газова централа на мястото на прекратения проект за АЕЦ "Белене" да е било разменната монета, с която страната ни е получила поевтиняването на газа от април до края на годината. Към бъдещата газова мощност интерес прояви "Газпром", но премиерът Бойко Борисов обясни, че тя може да е дори катарска и всякаква и да ползва природен газ от всякъде, включително и румънски шистов газ, след като България била толкова богата да си спре собствените проучвания за шистов газ и да купува от северната ни съседка. 

* дерогация - изключение от задължителните изисквания на европейското законодателство

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6429 |15.11.2011 Трудим се за 70% от заплата, плюс още 30% за добра работа . 19| 6045 |13.03.2011 Росатом: Не преговаряме за цената; Тр. Трайков е неточен . 2| 4705 |17.04.2010 Имаме воля да доведем пенсионната реформа докрай . 1| 5286 |08.10.2009 В.Танов: Бюджетът зависи от добрата работа на митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads