Реклама / Ads
48| 6080 |29.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Преговарят за цената на газа с шефа на “Газпром”

.
Алексей Милер
България започва преговори за намаляване на сегашните цени на руския природен газ, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща в сряда на премиера Бойко Борисов с президента на руската компанията "Газпром" Алексей Милер, който пристигна в сряда в София.
 


След продължила час среща Милер си тръгна от Министерския съвет без да даде изявления, а Борисов не слезе да съобщи за резултата от разговорите. Това стори Трайков, който информира само, че двете страни са се разбрали да започнат преговори за намаляване на цените по сегашните договори и заяви известните вече планове инвестиционното намерение за строежа на "Южен поток" да бъде обявено през ноември, както и, че следващите договори с "Газпром" ще са без посредници.

Сегашните договори с тримата доставчици – контролираните от "Газпром" компании "Овергаз", Винтерсхал" и "Газпром експорт", изтичат в края на 2012 г. и като се има предвид скоростта, с която се водят преговорите с газовия монополист, не е ясно кога договорката за започване на преговори за намаляване на сегашните цени ще даде ефект.

Срещата между Борисов и Милер идва след информациите за дадената от "Газпром" отстъпка от 10 процента за германска, немска, словенска и турска компании, както и две седмици след посещението на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, с която Борисов обсъди темата за забраненото у нас проучване за шистов газ, а по-късно темата бе дискутирана и със специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразийския регион Ричард Морнингстар. Той обърна внимание и на това колко са важни за енергийната сигурност на страната ни изграждането на газовите връзки със съседните държави. .

В същото време България преговаря от три години за промяна във формулата за образуване на цената на газа, иска от "Газпром" гаранции за изпълнение на доставките, както и възможност да търгува с част от доставяните й от "Газпром" обеми.

 

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 16665 |24.01.2012 Ст. Гамизов: Плевнелиев подписа договор, който вдигна цената на тока . 13| 6368 |23.01.2012 Трайков: Загубата от стачката няма да вдигнат цената на тока . 7| 5601 |18.01.2012 Стачката в мините качва цената на тока . 14| 5681 |11.10.2011 Със 113 на сто надуват цената в магазина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads