Реклама / Ads
5| 6716 |05.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Приватизацията на "Булгартабак" - прозрачна и без пазарлъци

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Тайни договорки и договорки за приватизацията на “Булгартабак” няма и няма да има. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.
 

Според премиера менно тютюневият холдинг е най-атрактивният и най-голям обект, който предстои да бъде приватизиран през 2010-та. “Това, което се говори, че за 20 години той е бил доведен до пред фалит, е абсолютно правилно като оценка”, коментира Борисов.Именно от сделката за приватизация на “Булгартабак Холдинг” обаче в най-голяма степен ще зависи дали хазната ще се попълни с очакваните приходи. Общите приходи на цялостния приватизационен ресурс, по оценка на правителството, биха могли да достигнат до 1 млрд. лв., категоричен бе той Бойко Борисов.

Холдингът ще бъде продаден като цяло, а не по отделни предприятия. Това е единственият вариант, обсъждан с Агенцията по приватизация. За тази цел през 2009 е била извършена подготовка за приватизация, без обаче да е определен метод за това. По тази причина през декември е открит конкурс за избор на консултант, който да осигури равнопоставеност на инвеститорите и откритост. Конкурсът е приключил на 1 февруари, подадени са 4 предложения. По тях комисията ще се произнесе в законно установения срок, обяви Борисов.

Правителството няма да сменя концепцията си и ще осъществи приватизацията на дружеството, категоричен бе премиерът и обеща това да стана прозрачно и с качествени консултанти. Тяхната задача ще бъде да изготвят предложение за метод за приватизация. “В крайна сметка очакваме успешна приватизация на целия холдинг, а не неясна разпродажба на отделни фабрики”, заяви Борисов.

Той не пропусна да напомни, че избирателят е определил коя е управляващата партия и кои са нейните партньори. “Ние сме готови да дискутираме въпроси и проблеми с всички останали опозиционни партии, но дискретни, тайни преговори няма и няма да има. Такива преговори са невъзможни по време на управлението на ГЕРБ”, каза още Бойко Борисов.

Към настоящия момент са приватизирани 99,18 % от подлежащите на приватизация активи, което означава, че свободният за приватизация ресурс е силно ограничен. Сега правителството предприема стъпки за анализ на дружествата, включени в забранителния списък. Това означава, че някои от тях ще бъдат освободени оттам. Това ще стане едва след приемането на План за работата на Агенцията за приватизация за 2010 г., базиран на остатъчния ресурс. По същество този план ще представлява конкретна приватизационна програма на правителството, заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Кабинетът залага и на приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, приет на второ четене в Икономическата комисия преди два дни.

Той отчете какво подлежи на приватизация през тази година - в сектора Енергетика - “Топлофикация Шумен” АД, в сектор Строителство – “Монтажи” ЕАД и “Промишлено строителство холдинг” ЕАД, в сферата на производство и търговия на специална и гражданска продукция – ВМЗ АД.

Атрактивните миноритарни пакети от акции и дялове, подлежащи на приватизация са “Свободна зона Пловдив”, “Транзитна търговска зона Варна” АД, “Свободна безмитна зона Бургас”, както и миноритарни пакети от енергийните дружества от системата на БЕХ – например “Булгартрансгаз”.

Съгласно действащото законодателство на приватизация подлежат всички държавни структури, с изключение на включените в забранителния списък, напомни Борисов. Докато то не бъде променено от народните представители, на приватизация подлежат около 20 мажоритарни пакети и 120 миноритарни пакети, акции и дялове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4707 |05.02.2010 Туризмът пресече интересите на българи и румънци . 0| 4912 |05.02.2010 8 фирми мерят сили за Лот2 на АМ„Тракия” . 1| 5871 |05.02.2010 Синдикалисти бранят "Кремиковци" от ликвидация . 15| 8163 |05.02.2010 Чебапчета и рачия! От Банцко ле си?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads