Реклама / Ads
2| 5361 |04.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Приватизират Булгартабак, печелят тютюнопроизводителите

.
Мирослав Найденов
"Който е опитвал досега да приватизира "Булгартабак" си е отивал, но ние имаме намерение без страх да го направим". Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който недвусмислено показа, че управляващите имат твърдото намерение да приватизират тютюневото дружество.
 

Средствата от бъдещата приватизация на "Булгартабак" могат да се използват за компенсиране на тютюнопроизводителите, чиито доходи рязко ще спаднат, е един от вариантите, които на министъра на земеделието Мирослав Найденов, съобщава БНР.

Според коментара му удачният момент за приватизация „отдавна е изпуснат", което е влошило икономически ситуацията на предприятието. Допълнително през годините "Булгартабак" е бил използван и за партийна каса.

Съгласно договора за присъединяване към ЕС България трябва да спре изплащането на субсидии за произведен тютюн тази година. Липсата на държавно подпомагане ще изправи сектора пред опасност от фали и ще остави без препитание цели региони, предупреждават тютюнопроизводители.

Страната ни все пак получи разрешение през 2010-та да се изплатят помощите за тютюневата реколта 2009 въпреки изтичането на гратисния период в тютюневата реформа.

До 7-ми декември купувачите на тютюн трябва да подадат информация за изкупените количества за тази година.

Frignews.bg научи, че само преди седмица в Европейският парламент е било отхвърлено в резолюция спирането на субсидиите за тютюнопроизводителите през 2010 година. В доводите си евродепутатите са изтъкнали, че в днешната икономическа криза са необходими нови алтернативи и дългосрочно решение за заетите в сектора.

Това е станало по инициатива на Мария Неделчева,евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ), която е била подкрепена от мнозинството в Европейския парламент в приетата на 26 ноември резолюция относно околна среда без тютюнев дим, където те не са потвърдили спирането на директните субсидии за тютюнопроизводителите през 2010-та година.

Според Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ) този акт устойва интересите на българите, заети в сектора и предовратява перспективите за засилване на вноса на тютюн в Европа. Въпреки, че Европарламентът насърчава засилването на борбата с тютюнопушенето в Европа, той на практика отхвърля втората част на параграф 9, за което г-жа Неделчева благодари за подрепата на евродепутатите от Атака, БСП и ДПС.

„Ние евродепутите на ГЕРБ поехме инициатива за търсене на мнозинство първо в Групата на ЕНП, а след това и в целия Европейски парламент, защото тютюнопроизводството в България е жизнено важен отрасъл за голяма част от населението. Политическата воля на ГЕРБ и на българското правителство начело с министър-председателя Бойко Борисов е да защити интереса на българските тютюнопроизводители и ние го направихме. България беше между тези осем най-големи тютюнопроизводители в Европа, които преди година поискаха срокът на сегашните субсидии да бъде продължен до 2013 година въпреки споразумението, според което от 2010 година трябва да бъде прекъсната връзката между размера на отпусканите средства и обема на производство. " заяви г-жа Неделчева, която е родена в Благоевградски регион.

Според директива от 2004 г. преките субсидии ще бъдат спрени през 2010 г. в тютюнопроизводството. С отхвърлянето на свързания с това параграф в днешната резолюция, Евродепутатите откриват отново дебата с ЕК по тази тема, за да се търсят нови алтернативи.

Според българската евродепутатка борбата с тютюнопушенето не бива да се смесва с риска да унищожим тютюнопроизводството в Европа. Постепенното преструктуриране в сектора не трябва да бъде приключено през 2010-та година, тъй като е необходимо повече време за разработването на ефективни алтернативни мерки за заетост за тютюнопроизводителите, категорична е Мария Неделчева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6189 |04.12.2009 Чепеларе открива зимния сезон . 3| 6062 |03.12.2009 Няма промяна на кредитния рейтинг на българските банки . 10| 6342 |03.12.2009 Реформа в пенсионната система и то незабавна . 5| 5765 |03.12.2009 Новият данък за хазарта - удар под кръста за БГ икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads