Реклама / Ads
2| 6291 |05.02.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Продават центъра "Странд" в Бургас за стотинки, синдиците в КТБ спят

.
Радвлекателен център "СТРАНД" в Бургас
Актив на КТБ за десетки милиони се продава за жълти стотинки. Това е поредния пладнешки грабеж, който се устройва пред очите на синдиците, а те се правят на разсеяни. Става дума за първия в България развлекателен център на открито "СТРАНД" в Бургас.
 
Общината го е обявила за публична продажба заради задължения. Обявената първоначална цена е малко над 33 млн.лева. След няколко последователни неосъществени търга в момента „СТРАНД” се предлага вече само за 15 млн.лева, с краен срок за подаване на оферта – 08.03.2016 г.

         

Върху развлекателния център има учредена ипотека в полза на КТБ. Ползваният кредит от „СТРАНД БУРГАС” АД за построяването и оборудването му е в размер на около 70 млн.лв. Разгърнатата площ на съоръжението е 60 000 кв.м. или ориентировъчна себестойност е около 590 евро/кв.м., което включва акт 16 и пълно оборудване на абсолютно всички търговски площи - те са около 30 000 кв.м.

 

Предлаганата продажна цена на квадратен метър търговска площ в момента е 250 евро/кв.м. Припомняме, че в края на миналата година гръцки фонд пожела да закупи в София недовършения МОЛ „Плаза уест” в ж.к. Люлин с площ от 24 000 кв.м. за 33 млн.евро или при цена от 1 375 евро/кв.м.

 

Експерти са категорични, че Община Бургас няма да вземе нищо от продажбата на ”СТРАНД”, тъй като КТБ е кредитор "от първи ред". И тук възникват съмненията, че развлекателният център е от тези активи на КТБ, за които отдавна има определен купувач на ниска цена.

 

Какво можеха за предприемат синдиците на банката, за да осуетят поредното ограбване на кредиторите на КТБ:

1.    Вместо да чакат други кредитори да ги изпреварят, можеха те да инициират публичната продан, за да могат да контролират действията на ЧСИ от Бургас.

2.    Можеха да обявят „СТРАНД БУРГАС” АД в несъстоятелност и да се търси стратегически инвеститор, като например горецитирания гръцки фонд. Все пак едва през октомври 2015 г. синдиците са пуснали молба за обявяване на дружеството в несъстоятелност, което е много след започване на изпълнителното дело в Бургас.

3.    Може да поискат като предварителна мярка назначаване на временен синдик и спиране на изпълнителното дело.

 

Ако целта е бърза разпродажба  от типа OUTLET, то бездействията на синдиците на КТБ са напълно  „правилни”.

 

Ако все пак някой си направи труда да погледне пренаписания 6 пъти, специално заради КТБ, Закон за банковата несъстоятелност, в чл. 33 (1) ще види, че: „Синдикът е длъжен да осъществява правомощията си с грижата на добър търговец, да поставя интересите на кредиторите над собствените си интереси и да спазва изискванията на този закон и на нормативните актове по неговото прилагане.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8897 |28.10.2015 Братя Велчеви продават БТК от името на ВТБ, в Москва не знаят . 6| 6503 |05.03.2014 Продават гиганта „Химко” след 2 седмици . 7| 8051 |13.10.2013 Продават България на търг . 3| 6842 |05.07.2013 Разпродават на безценица имоти от "Врана"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads