Реклама / Ads
1| 5174 |27.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проектът “Белене” във фризера до януари 2012

.
Споразумението за АЕЦ „Белене“ между НЕК и Атомстройекспорт да бъде удължено до края на януари. За това е настоява българската страна, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков.
 

 

 По думите му вече са готови първите резултати от работата на консултанта по проекта за атомната централа HSBC, според които „може да се работи за превръщането на проекта в печеливш“. Трайков обаче подчерта, че разликата между „печеливш“ и „губещ“ е много тънка и е въпрос на много прецизно договаряне.

 

Според енергийния министър удължаването на споразумението трябва да е след българската и руската Коледа, за да може да бъде свършено всичко както трябва. Освен това в края на декември ще бъдат ясни резултатите от стрес тестовете, допълни министърът, цитиран от Дарик.

 

Това, което ние искаме да сме сигурни е, че когато се сравнят прогнозите за развитие на пазара в следващите години и десетилетия, и цената, на която може да произвежда електричество централата, да се види печеливш ли е проектът или не, коментира Трайков.

 

По думите му цената на произвежданата електроенергия изключително много зависи от инвестициите в построяването на централата.

Докато в газовите или въглищните централи една голяма част от цената на електроенергията, която се произвежда, идва от горивото, то при ядрените от 70-80-90 евро за мегаватчас, само две евро идват от горивото, всичко останало идва от това колко ви е струвало да построите централата. Колко е струвало да се построи, зависи основно от лихвата върху капитала, вложен за построяването, допълни Трайков.

 

Руската страна предлага да предостави част от финансирането. Затова основните разговори между двете страни са концентрирани върху цената на ресурса, обясни енергийният министър.

 

В началото на юли Националната електрическа компания и „Атомстройекспорт“ подписаха допълнение за удължаване на споразумението за АЕЦ „Белене“ от 2006 г. до 30 септември 2011 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5729 |25.02.2011 Лихвата по ипотечните кредите за януари пада . 2| 6533 |13.10.2010 Оставят "Белене" във фризера за още 6 месеца . 0| 4890 |13.09.2010 „Ню Юръп”: Проектът „Бургас-Александруполис” е блокиран . 4| 4903 |12.07.2010 Износът скочил с 22% от януари до май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads