Реклама / Ads
1| 5405 |06.09.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕС: Проектът за газов хъб ще се развива независимо от обстоятелствата

.
Проектът за газовия хъб ”Балкан” ще се развива независимо от това какво се случва със ”Северен поток 2” или ”Турски поток”, независимо от обстоятелствата, каза днес Клаус-Дитер Борхард, началник на ”Вътрешен енергиен пазар” в Генералната дирекция ”Енергетика” на Европейската комисия.
 
Евроекспертът заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова посети компресорната станция "Провадия" край Варна.

По думите му е добре и руската страна да се включи в него, защото колкото повече ликвидност има, толкова по-добре. Борхард посочи, че хъбът може да започне да работи и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентноспособност.

Коментарът му идва на фона на обявеното от Русия преди ден, че руски газопровод през България няма да има и поясненията от страна на премиера Бойко Борисов впоследствие, че ако Европа иска руски газ в хъб "Балкан", трябва да го заяви. На конференция с потенциални инвеститори в проекта вчера Борисов настоя и срещите с потенциалните партньори да стават в тристранен формат с участието на Европейската комисия.

Днес пред журналисти Борхард потвърди, че ЕК е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна. Това е проект не само на ЕК - България, а е за целия регион, посочи Борхард. Той каза още, че за осигуряване на газовата свързаност между държавите в региона могат да бъдат ползвани различни европейски финансови механизми. По думите му средства могат да получават както по проекти на страни-членки на ЕС, така и на държава-член и нейна съседка, която не е в съюза.

Еврокомисията очаква до 9 ноември да й бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания, а след това може да бъде осигурено и финансиране, съобщи европейският експерт.

Газопреносната инфраструктура, с която разполага България, е напълно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта, допълни министър Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че на българска територия се намират 80% от компресорните станции в целия регион и вече е приключил първият етап от модернизацията на транзитната газопреносна мрежа на стойност 220 млн. лв. За изпълнение на втория етап са нужни около 140 млн. евро, за които ще се търси и подкрепа от Брюксел, каза Петкова.

По повод договарянето между Русия и Турция за "Турски поток" вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че това няма никакво отношение към проекта за газовия хъб "Балкан". Това не са конкурентни проекти, както и хъбът не е продължение или алтернатива на "Южен поток", посочи Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3830 |05.09.2016 Каним Русия и ЕК на тристранна среща за газовия хъб . 1| 4397 |05.09.2016 Борисов: Жан-Клод Юнкер ме увери, че газов хъб „Балкан“ ще има . 0| 4946 |04.09.2016 Борисов: „Южен поток” отдавна е закрит, има европейски газов хъб „Балкан”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads