Реклама / Ads
15| 7541 |24.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Тасев: Никой не може да спре проекта "Белене"

.
Въпреки многобройните проблеми около АЕЦ "Белене" изглежда се появи зелена светлина за втората ни атомна централа. Мисля, че вече никой не може да спре проекта. Таво заяви проф.Атанас Тасев, енергиен експерт в интервю за агенция "Регнум", цитирано от БГНЕС.
 

Преминати са всички етапи: съществува площадка, технически проект, скоро българската страна трябва да даде лиценз.

Първото разрешение вече е факт. Екологичната оценка е направена, има съгласие на Европейската комисия. Всичко това взето заедно прави този проект необратим,

Той посочи, че в Германия е създаден достатъчно добър инвестиционен климат и не се препоръчва да се инвестира зад граница. Затова RWE се оттегли от проекта АЕЦ "Белене". За нас намирането на стратегически инвеститор е актуално. Сега трябва да се запълнят тези 49%, които бяха освободени от RWE, посочи Тасев.

Съществуваха колебания относно това, дали нашата държава да не намали своя дял до 30%. Аз бях на мнение, че държавата трябва да запази мажоритарното си участие и нещо повече съществуват много ангажименти, от които страната ни не може да избяга въз основа на съществуващите закони. Затова е по-добре да запазим този дял, коментира Тасев.

Цената на новата турска АЕЦ, която е еволюционно развитие на проекта "Белене", е 2,5 пъти по-голяма. Така че ние навреме хванахме последния вагон, посочи енергийният експерт.

По принцип, "Белене" е замислен да доставя базова енергия за България и за износ. Според оценките на Световната банка от миналата година, през следващото десетилетие регионът ще се нуждае от 12 хиляди мегавата нови мощности, за да покрие дефицита. От тези 12 хиляди мегавата 2 хиляди са на "Белене", каза още Тасев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6617 |04.01.2010 Проф. Иванов: В икономическия локомотив на България няма пара . 1| 5013 |01.09.2009 Проф.Стив Ханке: Не искайте заем от МВФ . 1| 6042 |10.08.2007 Проф. Цветан Тончев: Над 80 на сто от туристите идват в България заради купона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads