Реклама / Ads
23| 7428 |02.01.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Прогноза: Икономиката дръпва нагоре

.
Ако 2013 г. донесе стабилизиране в икономиката, през 2014 г. се очаква големите държави да се върнат към по-сериозен растеж, показват прогнозите на водещите финансови институции. На фона на известното забавяне в Китай и САЩ, еврозоната и развиващите се пазари ще увеличават своя брутен вътрешен продукт, а по всяка вероятност лихвените нива ще останат близки до рекордните си минимуми, около които се задържаха през последните години.
 

2014 година година ще е време на икономически подем за Стария континент”, заяви на 30 декември м.г. в интервю за белгийска телевизия председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. „Налице е положителен растеж в страните от еврозоната без Словения и Кипър, като дори затруднените Испания и Гърция дават сигнали за ръст”, коментира Ромпой.

 

София не е Ню Йорк, Лондон или Токио. Колкото и икономиката ни да е пренебрежимо малка на фона на мегадържавите, все пак всеки се пита какво ще стане през новата година и в какво да вложи парите си. Ще поскъпнат ли жилищата ни? Как ще се представи Българската фондова борса? Какъв ще е курсът на долара? Ще се запази ли тенденцията за падане на лихвите по кредитите и депозитите?  Отговорите на тези въпроси дават специалисти пред „Труд”.

 

През 2014 г. лихвените проценти по депозитите ще продължат да спадат, като можем да очакваме те да достигнат нивата преди кризата, показва анализ на УниКредит Булбанк.

„На този етап банковата система е свръхликвидна, като банките по-скоро търсят начини за пласиране на привлечения ресурс, отколкото целенасочено да се стремят да привличат нови обеми на висока цена”, смята Екатерина Кирилова, директор „Маркетинг и клиентски сегменти” в трезора.

 

„По-ниските лихвени проценти едва ли ще се отразят на спестяванията на населението и те ще продължат да нарастват, но с доста по-бавни темпове”, добавя тя.

Според експерта в търсене на инструменти за получаване на по-висока доходност и справяне с инфлацията е много вероятно потребителите да насочат част от спестяванията си към взаимни и доброволни пенсионни фондове като средство за дългосрочно спестяване и осигуряване на добър жизнен стандарт за годините след пенсиониране.

 

С около 10% ще се повиши активността на пазара на жилища през 2014 г., а ценовите нива ще варират в зависимост от качествата на конкретния имот, смятат от АДРЕС. Основен двигател на пазара ще бъдат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.

 

„Спадът на цените е вече в миналото. Възможно е някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в търсените квартали ще повишат цените си. На пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

 

Според прогнозата на АДРЕС стабилният пазар ще предизвика и сделки на по-високи нива. Ако досега средната цена, на която двете страни си стискат ръцете, е около 50 000 евро, през 2014 г. тази стойност ще се покачи до 55 000 - 60 000 евро.

 

Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако през 2013 г. с тази цел жилище са придобивали около 9% от купувачите, тази година техният дял може да достигне 15%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6732 |14.10.2013 Бюджет 2014: 1,5% инфлация, 1,8% ръст на икономиката . 32| 8423 |08.10.2013 Каролев: Икономиката ни се обръща . 33| 7889 |25.03.2013 Хампарцумян: Икономиката не е публичен дом . 10| 6899 |20.03.2013 ЛИДЕР-НИЕ: Развитието на икономиката - национален приоритет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads