Реклама / Ads
1| 5968 |12.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Промениха такса ”Смет”, въвеждат принципа ”замърсителят плаща”

.
Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, съобщи БГНЕС.
 
Предложените промени целят справедливо определяне на таксата за битови отпадъци, реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“. За целта ще трябва да се въведе единна методология за определяне на разходите, които формират таксата за битови отпадъци.

Предвижда се водеща основа за определяне размера на таксата да бъде количеството на битовите отпадъци, като е необходимо местните власти да предприемат адекватни мерки за реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“.  

В проекта са предложени следните видове основи, на чиято база ще се определя размера на такса "смет":

- индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота.

- за услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищни образувания в общината – брой ползватели на услугата в имота; разгъната застроена и/или незастроена площ на недвижимия имот.
Предвидена е също така публичност относно данните за отчетените разходи и отчетените количества събрани и третирани битови отпадъци за предходната година, както и приетите основи за определяне на таксата за битови отпадъци за текущата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8529 |11.07.2017 Важно за собствениците на имоти в Гърция: Въвеждат се нови такси, които могат да стигнат до 1000 евро . 1| 5901 |28.04.2017 Вместо винетки – нова пътна такса за цяла Европа . 6| 5381 |07.10.2015 Въвеждат налог за фирми, които ползват служебни вещи за лични цели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads