Реклама / Ads
1| 4130 |21.04.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Промените в климата са причина сезонът на алергиите да започва по-рано

.
Сезонът на полена започва все по-рано и продължава по-дълго, като резултат от промените в климата, а според експертите това може да е проблем за хората, които имат алергии.
 

Новината е потвърдена от изследване, проведено в Германия и публикувано през февруари в списание Frontiers in Allergy. Други изследвания, проведени в САЩ и Канада през последните години също установяват, е сезонът на цъфтеж на полена се удължава. 


Ако преди години сезонът на цъфтеж на полена е започвал през март, сега той започва в средата на февруари и може да продължи чак до май, дори началото на юни, казва д-р Рита Качру, специалист по алергии към UCLA Health в Калифорния


Климатичните промени, които са причина сезонът на полена да започва по-рано, като последица са и причина за по-ранния старт на алергиите при хората, страдащи от тях. По-дългият сезон на алергиите означава повече медицински разходи и повече дискомфорт. 

 

Може ли да намалите ефекта на сезонната алергия по естествен начин? 
Макар че повечето хора разчитат на различни спрейове и лекарства, които да намалят симптомите на сезонната алергия, промяна в начина на живот и на хранене също може да окаже положителен ефект. 


Някои храни имат естествената способност да облекчават симптомите на алергия и да действат противовъзпалително. Сред тях са: 

Джинджифил - в изследване от 2016 година, джинджифилът потиска производството на провъзпалителни протеини в кръвта на мишки, което води до намаляване на симптомите на алергия.


Пчелен прашец - има противовъзпалителни, противогъбични и антимикробни свойства и може да предотврати алергичните реакции


Цитрусови плодове - храните с високо съдържание на витамин С намалява алергичния ринит и дразненето на горните дихателни пътища, причинено от полена на цъфтящите растения


Куркума - активната съставка куркумин се свързва с намаляването на симптомите, причинени от възпалителни процеси, включително отока и дразненето, причинени от алергичен ринит


Сьомга и мазни риби - омега-3 мастните киселини имат силно противовъзпалителни качества и могат да повишат естествените защитни сили на тялото срещу алергичните атаки


Лук - естествен източник на антиоксиданта кверцитин, който е естествен антихистамин, намаляващ симптомите на сезонни алергии.

 

Разнообразното хранене, богато на пресни продукти от различни хранителни групи, е ключ към доброто здраве - а оказва се, и може да бъде полезно за намаляване на неприятните симптоми на сезонните алергии. С помощта на приложението за добавена реалност “Моят плодочук” лесно можеш да създадеш своя собствен микс от витамини - сканирай QR кода в брошура лидл и разбери кои са най-подходящите плодове и зеленчуци за теб.  

 

Какво причинява сезонната алергия? 
Цъфтящите храсти, дървета и цветя, прясно окосената трева и плевелите освобождават във въздуха полени, които причиняват алергични реакции при над 50 милиона души в световен мащаб всяка година. 


Алергичният ринит, наричан още сенна хрема, е най-типичната форма на сезонната алергия. Той се характеризира със сърбеж, сълзене на очите, хрема и кихане. Макар да е трудно, може да намалите алергичните реакции, като избягвате местата, където поленът е в особено високи концентрации - каквито са паркове, градини и други открити пространства в периода на цъфтеж на растенията. 

 

Сезонна алергия или коронавирус? 
Симптомите на сезонната алергия и коронавируса може да са доста сходни, което да доведе до допълнително притеснение у хората, страдащи от алергия. 


Използването на маски на открито може да намали симптомите на сезонна алергия, тъй като маските филтрират фините частици, включително голяма част от полена. Що се отнася до симптомите, има няколко начина, по които да определите дали става въпрос за Ковид-19 или за случай на сезонна алергия - като например липсата на температура, слабост и умора, характерни за симптоматиката на коронавируса. 

 

Как се лекува сезонната алергия? 

В буквален смисъл, сезонната алергия не може да се излекува, но може да вземете различни мерки, за да облекчите симптомите и да намалите алергичните реакции. Освен да промените начина си на хранене и да избягвате откритите пространства с цъфтящи растения, може да използвате и различни спрейове и хапчета с антихистаминово действие. Те блокират действието на хистамина – основният причинител на симптомите на алергичните ринити. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6808 |09.06.2020 Експерт: 230 млн. лв. ще са загубите за бюджета, ако се приемат промените в хазарта . 7| 6673 |15.11.2019 Бизнес и синдикати на нож за промените при болничните . 7| 5436 |29.08.2019 НСИ: Влошава се бизнес климата у нас . 2| 5297 |16.10.2018 Промените в данъчното законодателство пълнят хазната с 19 млн.лв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads