Реклама / Ads
7| 5332 |11.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Протестите срещу лихвите - глас в пустиня

.
Стойностите на лихвите не са измислени, те са следствие на развитието на икономиката Източник: Вяра Йовева
Днес в столицата започват граждански протести срещу високите лихви на банките, по инициатива на Организазията за обществена защита организира протест срещу високите лихви на банките.
 

Шествието тръгва от кръстовището на бул. “Витоша” и бул. “П.Евтимий” и завършва пред Българска народна банка с разполагането на седем палатки. Палатковият лагер ще остане докато чуждестранните банки се съгласят да бъде подписано обществено споразумение с всяка една – до отминаването на кризата да не се отнемат обезпеченията на български граждани.

“Чрез разполагането на лагера ще демонстрираме, че хиляди хора остават без работа и банките искат да им вземат жилищата и да ги изгонят на улицата. Ние се противопоставяме на безобразното поведение на чуждестранните банки у нас, които провеждат политика на геноцид спрямо българските граждани. В европейските страни лихвите отдавна паднаха на два процента и банките дадоха над две години гратисен период, а в България искат да ни вземат цялото имущество и да ни изхвърлят на улицата. Няма да го допуснем, нека заедно се противопоставим!

Ние сме в световна финансова криза и българските граждани нямат никаква вина за това. Изпадането ни в затруднение е неочаквано и никой не се е подготвял, нито е предполагал подобни последствия. Ние не сме получили тези кредити даром и не искаме да ни бъдат опростени, а плащаме твърде скъпа цена за това и няма да допуснем да бъдем ограбени. Тази криза е форсмажорно обстоятелство, поради което банките не трябва да отнемат имуществото на българските граждани, а да намалят лихвите на 4% и да дадат гратисни периоди до отминаването на кризата”, заявиха от организацията.

Според Левон Хампарцумян директор, на Уникредит Булбанк  гражданите да протестират срещу високите лихви е все едно да протестират срещу късия ден през зимата. Стойностите на лихвите не са измислени, те са следствие на развитието на икономиката, каза банкерът пред “Всеки ден”. “Лихвите в други страни от Европа са по-ниски, защото икономиките им са развити и стабилни и те могат да си го позволят. Тези хора, вместо да протестират, нека седнат и помислят как със своята предприемчивост да постигнат по-добри условия за себе си. Всеки трябва да прецени възможностите си за теглене на кредит, а ако стане така че в един момент има затруднения, да мисли варианти как да се оправи, вместо да излиза на улицата да протестира”, каза още Хампарцумян.

“По наш сигнал до главният прокурор започна разследване на банките, които заплашват, изнудват и ограбват своите клиенти. Имаме телефони запаси на банкови служители, които заплашват клиентите си с мутри, други ги плашат, че ако не си платят ще им прехвърлят дълга на фирма, която да се оправя с тях. Това тяхно безобразие трябва да бъде наказано! Изпращайте ни реални сигнали и информация, записи и всякакви копия, за да може да ни се обърне внимание”, призова председателят на организацията на гражданите Светлозар Николов.

Според него има налице косвено съгласувано определяне цената на лихвите по кредитите и лихвите по депозитите. Има налице и прилагане на различна условия за почти идентични договори по отношения на различни хора и в различни страни, при което се поставят в неравностойно положение като конкуренти.

Не може една и съща банка от друга страна от Европейския съюз да намаля лихвата по текущия кредит и да дава над две години гратисен пероид, а при нас същата тази банка да увеличава лихвата по текущия договор и след това да прави кредита предсрочно изискуем за две забавени вноски. Това поставя българските производители и търговци спрямо тенхите конкуренти в неравностойно положение.

Поискайте от банките писмено да ви дадат обяснение, как така са увеличили лихвения ви процент и какво съдържа базовия им лихвен процент! Искайте пълен отчет на техните разходи! Това доста ще ги затрудни, ако го направим стотици хиляди хора. Нека се организираме и заедно да променим банковата система и тя да започне да работи в полза на народа, а не против него”, призова още Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4991 |06.12.2009 Лихвите в България не са най-високи . 3| 5199 |24.11.2009 Лихвите падат още през следващото тримесечие . 7| 4978 |16.11.2009 Недоволството срещу високите лихви ескалира . 1| 4885 |16.11.2009 Индустриалците скочиха срещу поскъпването на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads