Реклама / Ads
17| 17932 |17.02.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Птицевъдът Благо Джиев: Господ беше българин за родното ни производство, днес не е

.
„Има максима: ‘’Като кажеш А, трябва да кажеш и Б.” По първото ще се опитам да коригирам някои неточности и да оборя неоснователни констатации, най-вече защото те засягат и трети лица. А по второто да допълня темата: ‘’Що е то капитализъм и има ли той почва у нас?”. Така започва отговорът на въпроси на птицевъда Благо Джиев след интервюто му във Фрог нюз. Ето откровенията му за бизнеса, инвеститорите и някои световни конспирации...
 

„С птицевъдство се занимавам от 1980 г. С договори с АПК ‘’Средец’’ отглеждах по 15 000 бройлери, 4 партиди годишно в преустроената ми оранжерия в с. Чепинци с площ от 750 м².     Бях най-големият частен производител на птиче месо в Софийска област, а може би и в България. Няма да навлизам в подробности как през 1979 г. с Митко, живущ в с. Световрачене /ел.техник от БНТ/, изградихме на канала за отпадни води на ЛАКПРОМ с. Световрачене съоръжение, с което  улавяхме  ежедневно по 6 т. гориво, което  плуваше свободно над водата и се вливаше в р.Искър. С горивото /метанол, изоктанол/, с калоричност на нафтата, отоплявах оранжерията, а след това пилчарника, като десетки тонове безвъзмездно дадохме на други колеги - Ицо Морския, тогава барман на ’’Щастливеца’’ и с оранжерия в с. Литаково, както и на Пешо от с. Филиповци. С моя съсед и бивш началник в Кремиковци сложихме малко и под земята за ‘’черни‘’ дни. Той 100 т., а пък аз 240 т. За такова грандиозно почистване на р. Искър в други страни може и похвали да раздават, но у нас получихме порицание от гл. инженер на завода. Някой беше писал до министъра на химията и металургията. А нашата ‘’некоректна постъпка’’ злепостави ръководството на ЛАКПРОМ пред министъра! Въпреки      ‘’разконспирирането ’’ ни,  успяхме да изчистим и оползотворим  над  500 т. гориво. Някои от вас, уважаеми съдници да е вършил нещо подобно в живота си?

Тези 240 т. гориво изиграха важна роля за финансовото ми оцеляване  през 1990 г., когато станах арендатор в птицекомбината. Още при първото зареждане като арендатор  срещу нас започна кампания за прекратяване на договорите. От четиримата арендатори само аз бях на печалба около 130 хил. лв.  Директорът Йоцов  предложи да ми даде още толкова, но да напусна доброволно. Казах му, че това е въпрос на чест и за никакви пари не можем да се споразумяваме. Нареждането идваше от новия шеф на СО птицевъдство - Желю Добрев /човека е жив и здрав и в момента/. Започнаха дела за принудителното ми отстраняване. Жителите на Костинброд  са  информирани за подробностите. Наложи се през м. септември 1990 г.  да сключа договор с птицекомбината в с. Мраморен /до Враца/. Печалбата ми беше 280 хил. лв. за едно зареждане.  Получих и премия от Лукановото  правителство – „за произведено  месо в повече от предишната година - премия по един лев за килограм произведено месо”! Получих 260 хил. лв. допълнително премия. До края на1990 г. птицекомбинатът спря напълно производствената си дейност. Останах да работя само аз. Бях единственият арендатор в отрасъла птицевъдство в страната. През есента на 1991 г. заедно с кмета на Костинброд отправихме искане до министъра на земеделието да смени ръководството на птицекомбината и се даде възможност със собствени средства да се възстанови производството. Не съм търсил нито полагаемото ми се възнаграждение, нито неустойки. Въпреки констатациите на тогавашния зам.-министър на земеделието Георги Танев, че е безумие да се харчат пари за напълно амортизираното предприятие и че никой не е в състояние да го пусне да работи  наново? Е, без държавата да участва, 250 души заработиха отново! Това са част от парите в ‘’куфарчето’’, уважаеми читателю. Тогава ГОСПОД беше българин за родното ни производство!

А защо се отказа от нас, след като така безпрекословно приехме всички клаузи на няколко евробюрократи? Предадохме всички монополни отрасли на чужди ‘’инвеститори’’. Дали не е тук мястото да напомним друга народна мъдрост – ‘’след като ние не се уважаваме, как искаме ГОСПОД  да ни уважава‘’. Някой /вероятно от Костинброд/ правилно изрежда как съм бил с Костов, със СДС, с ЦАРЯ, с ГЕРБ?! Да, бях, а и с ДЯВОЛА ще бъда, стига да съм убеден, че това е най-доброто за страната ми. Аз съм участвал активно на всички избори воден само и единствено от собствената си съвест. Защо не кажат от кои съм се облагодетелствал?

Друг пък подхвърля как съм грабнал газификацията? Когато кандидатствах за лиценз, бях вече изградил над 18 км. газопровод. Никой не проявяваше интерес до този момент за това и ако не бях аз, газификация на Костинброд нямаше да има. Подкрепял съм Кунчев? /БСП/. А какво лично съм спечелил от това? Спечелили са хората от Костинброд. Кунчев ми каза: ‘’Каквото било, било. /бях против БСП на изборите/ Искам газ за общината. Вярвам, че ти можеш. Кажи какво да помагам?’’ Газифицирал съм и две села - Голяновци и Петърч. Да сте чули за други села някъде в България да са газифицирани?  /освен ако някъде не е родно място на богоизбран/. Можеше да газифицирам и  други селища, но заради доброжелатели съм преустановил разширяване на газ мрежата. Че някой малолетен по моментни хрумвания с брадва отрязва оставено за тях отклонение, и по най-невероятен начин се натрупват грешка след  грешка? Този човек от позиция на чест и достойнство ли го прави, или от завист, че за мен работата е удоволствие и го правя заради самата работа, а парите са средство за това.

Десетките ми международни награди за качество аз по-скоро ги определям като награди за честност и почтеност. Защото да произвеждаш днес качествена продукция е голям лукс и не всеки може да си го позволи. Както се писа наскоро, веригите не плащат данъци, не подлежат на финансова ревизия, агенцията по храните няма право да ги проверява, въпреки че по статистика около 80% от месото и другите храни са внос?! (а има достатъчно публикувана информация за заболели над половин милион души от различни болести в месата и десетки смъртни случая в Европа годишно). Били големи ‘’инвеститори’’?! И понеже работите с компютри, намерете какво пише за ‘’инвеститор‘’. Пише, че „инвестицията е дългосрочно влагане на парични средства или капитали за придобиване на финансови инструменти или други активи, с цел да се постигне печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента‘’. Т.е. казано с прости думи от парите инвеститора прави повече пари! Няма и дума за работни места, жизнен стандарт и благоденствие. Аз съм забранил  да ме нарича ‘’инвеститор‘’. С  тези хора нямам нищо общо! Преди 50 г. немският /не руски/математик и общественик Ернст Фишер е казал: ‘’В едно разлагащо се общество изкуството, ако е истинско, също трябва да отразява разлагане. И освен ако не иска да наруши обществената си функция. Изкуството трябва да покаже света като променлив и да спомогне за промяната му!’’ Казал е още: ‘’В свят, кадето 1% от населението притежава 40% от богатството, където 34 хил. деца умират всеки ден от бедност и предотвратими болести, и където 50% от населението живее с по-малко от 2$ на ден - едно е ясно, нещо не е наред ’’. Това е.

Получава ли днес обществото ни пълна информация от медиите и изпълняват ли те основната си функция?  Кризата, която тресе днес планетата, не е нещо случайно, и в това е проблемът! А какво ни втълпяват ежедневно медиите и продажните ни политици?! Втълпяват ни думи и изрази, които имат коренно противоположен смисъл – ‘’ИНВЕСТИТОР’’, от инвеститорския интерес  зависел жизнения стандарт!? Когато една страна се разруши от военни действия, каква е ролята на инвеститора след това? Да помогнат на местното население ей така от човещина, или да спечелят много пари и влияние, за сметка нещастието на хората. БВП е също критерий за растеж /според глобалистите/. Е, от 10 ноември той се е повишил 4 пъти, а защо не се повишава стандарта на живот, а расте бедността и апатията?

Някои подозират, че съм богатият добродетел на Волен Сидеров и го изтъква с изключителна убеденост. За ръководената от мен фирма ‘’Джиев’’ може да се каже - „голяма фирма, бедно положение ’’. И да имам желание да спонсорирам някои, нямам възможност, защото имам няколко милиона дълг.  Не е тайна и не се гордея с това, но е факт. Със Сидеров нямам никакви контакти, веднъж се опитах да поговоря с него, той не пожела. Въпреки че е много информиран, изцепките които прави непрекъснато, ще го капсулират  в настоящите му позиции. А че  съм го подкрепял, правил съм го по свое убеждение. Документалните филми, които излъчва по  ‘’ALFA’’ заслужават адмирация, те  не  са  нито  руски, нито северно корейски, а от братските капиталистически страни – американски, аржентински, френски, испански, гръцки,сръбски  и  др.

Надявам се, да се появи и български филм и аз предлагам да бъде озаглавен : ‘’Що е то капитализъм и има ли той почва у нас?‘’. Някой ще каже - Сърбия не е член на евросъюза. Е как да не е? Когато не беше /преди косовската криза/, имаше 5 милиарда дълг. Откакто влязоха инвеститорите и прокараха  тактиката  ‘’разделяй и владей‘’, дългът на всички републики допреди няколко години бе 184 милиарда?! Само на Хърватска бе 68 милиарда?! В туризма /който е бил основен поминък/, трайно са се настанили германски ‘’инвеститори‘’/както по време на втората световна воина/. Американският сценарист Майкъл Мур в последния си документален филм „Капитализмът; любовна история‘’ показва живота в Америка такъв, какъвто е. Вместо да си губите времето в глупави закачки, отделете два часа и се информирайте, защото още преди два века американският президент Джон Адамс е казал: ‘’Има два начина да се завладее една нация. Единият е чрез меч. Другия - чрез дълг‘’. Така че Сидеров не е открил ‘’топлата вода‘’, т.е. - робството. Казал го е Адамс и е актуално и днес, защото днешните управници са потомци на онези, които друг американски президент - Андрю  Джаксън, през 1810г. е изгонил от Америка и е закрил централната банка „за да не създавали повече финансови кризи ‘’?! „Няма по-безнадеждно поробени от тези, които грешно вярват, че са свободни”. Това е казал Йохан Волфганг фон Гьоте /1749-1832г./  (и той не е руснак!). Да сте прочели някъде да хваля руснаците? Не! Но както е тръгнало...   

Интересно е да отбележа един много интересен факт. Преди няколко месеца в САЩ за първи път се демонстрира за финансов проблем - за заплати на целия държавен апарат. До този момент осигуряването е ставало съвсем елементарно – по електронен път. Правителството е депозирало чрез някаква добре оформена хартийка с обозначена на нея сума и ги е нарекла ‘’Държавни бонове на стойност /колкото пари й трябват/’’, изпращала ги е на  ФЕД /Федерален резерв/. ФЕД от своя страна е изпращал друга с обозначение – пари на ФЕД . Всичко това става по учебник /в буквалния смисъл/ ’’МЕХАНИКА НА МОДЕРНИТЕ ПАРИ’’. Само 3 % от световната валута /долара/, съществува физически /в банкноти/, останалите 97 % са само в компютрите!? И какво става с тези пари като влязат в употреба. Моите  връстници  би трябвало да си спомнят 50-те години на миналия век, когато бяха пуснати /напечатани/ допълнително пари. Магазините се изпразниха! Е, защо сега като има толкова огромен финансов ресурс, създаден от въздуха, е в употреба, а няма недостиг на стоки?! Елементарно Уотсън /би казал легендарния Шeрлок/ – ГЛОБАЛИЗАЦИЯ и СИВА ИКОНОМИКА. Че да се върнем преди няколко месеца, когато ФЕД отпусна около 1.2 трилиона $, при бюджет на САЩ от 15 трилиона. На планетата е около 80 трилиона. Логично е да попитаме Станишев – защо  Обама  може, а Вие г-н  Станишев  да не можете? Затова ли ни сложиха ръка и върху печатницата на БНБ? Съпоставимо с българския бюджет  от  80 млн. по 8 % = 6.4 милиарда за Коледа?!  Егати кефа?! (би казал Краси Радков). Е това с гордост бихме го нарекли – ‘’българска мечта’’. Аз и съвкупният  български народ  бихме доволни  да го правим само на високосна година. Ако не – какво и е високосно? Да си я честват само американците.       

Преди дни задействаха отряди от жандармерията за борба с битовата престъпност. Безспорно  тя  касае много хора. Но докато не осмислим и не назовем нещата с истинските им имена, докато разрешаваме на чужди фирми да изнасят националното ни богатство, а корумпирани  държавни  чиновници умишлено да създават пречки на българските производители, безработицата, бедността и изтичането на умствен потенциал ще продължи, а престъпността ще бъде една закономерност! Та си мисля, дали жандармерията няма да е по полезна, първо да влезе в държавните  учреждения и ги прочисти от нехранимайковци! Те са по-вредни  от монополистите. Да почнат от нехранимайковците...”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6638 |12.09.2013 Куюмджиев:Нормалността се върща във фактурите за тока . 6| 5935 |12.11.2012 Плевнелиев: Да благодарим на кризата, прави ни силни . 0| 9483 |26.07.2012 Стажанти на VIVACOM облагородиха района около Симеоновските езера . 9| 6583 |15.03.2012 Семерджиев: Отоплявам се с дърва, излиза по-евтино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads