Реклама / Ads
13| 9668 |20.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Путин и Борисов за сделката "Южен поток" - мирно-свободно

.
Владимир Путин във военна униформа
В Русия има израз „мирно – свободно”. В армията това означава, че ту си в режим на внимание, ту си в положение „свободно”. Използва се, когато дадена ситуация е неясна. Нещо подобно се получава с очакваното развитие по сделката за „Южен поток”.
 
България и Русия периодично си даваха „мирно” и „свободно”, ту се появяваше напрежение, след което нещата се успокояваха. Това не е никак странно. Само който не познава междудържавните отношение би могъл да е изненадан. Европа също очаква какво ще стане. Българският премиер Бойко Борисов не е дал знак, че позицията ни е променена.

 

Предлагаме ви коментар на електронното издание "Нейчъръл газ Юръп" за това дали Владимир Путин ще подпише договора в София.

 

Въпреки гнева на София от исканата от Русия огромна компенсация за отказа от проекта за АЕЦ „Белене”, Москва остава безмълвна седмици преди сделката за тръбопровода „Южен поток”, която трябва да бъде подписана в българската столица.

Междувременно правителството на Бойко Борисов е под вътрешен натиск за подновяване на проекта за ядрената централа, коментира днес „Нейчъръл газ Юръп”.

Борисов заплаши да изтегли България от проекта за „Южен поток”, ако руският президент Владимир Путин не пристигне в София за подписването на окончателното инвестиционно споразумение на 9 ноември.

След като „Атомстройекспорт” поиска милиард евро компенсация, Борисов заяви, че ще обсъжда българско-руското сътрудничество единствено с Путин. Когато се появи новината, че „Атомстройекспорт” е внесъл жалба в Международния арбитраж, Борисов го нарече „предателска атака” и предупреди, че ако Путин е знаел за това, то тогава го очаква много неприятна визита в България.

Ген. Бойко Борисов

 

Посещението на Путин все още не е официално потвърдено, според българското външно министерство. Руският вестник „Коммерсант” бързо предположи, че ако Путин не отиде в София, то българският президент Росен Плевнелиев ще отиде в Москва.

Крайният срок за подписването на документа е 15 ноември, за да може Москва да започне строителството преди влизането в сила на Трети енергиен пакет на ЕС в началото на другата година. Новите правила разпореждат достъп и на други доставчици до тръбопроводите, построени на територията на ЕС от трети страни, като Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7156 |13.09.2012 Путин идва за сделка . 9| 5778 |06.09.2012 Борисов: Добре е ЕС да си направи собствена фирма за газ . 5| 6425 |18.05.2012 Синдикатите: Борисов иска да помогне, но идеята му е невъзможна . 17| 6643 |26.04.2012 Борисов лети за Баку заради нефта и газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads