Реклама / Ads
6| 7160 |01.04.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Развиващите се пазари се освобождават от евровите си резерви

.
Опитът на еврото да измести щатския долар като водеща международна валута изглежда ще трябва да изчака по-добри времена, тъй като нови данни показват, че развиващите се страни изхвърлят общата европейска валута от официалните си резерви, съобщава британският вестник Financial Times.
 

Централните банки на развиващите се държави са продали 45 млрд. евро през 2012 г., сочат данни, събрани от Международния валутен фонд. Това означава, че евровите им резерви са намалели с 8%.

Процесът подчертава щетите, които дълговата криза в еврозоната е нанесла на позицията на региона в международната финансова система, като възможността да конкурира долара – една от мечтите на създателите на общата европейска валута – постепенно се изпарява. Резервната валута трябва да запазва стойността си и да може лесно да бъде продадена по време на криза.

„Ще бъде втората по значимост международна валута, но не бих казал, че има каквито и да било перспективи да конкурира долара“, заяви Джефри Френкел, професор по икономикс в Kennedy School of Government към Харвардския университет.

Изборът в какво да държат резервите си развиващите се страни е ясен сигнал за това коя валута те смятат за най-стабилна, сигурна и ликвидна. Сега еврото представлява само 24% от техните резерви – най-ниското му ниво от 2002 г. насам, като пикът бе с 31% през 2009 г. Доларът остава със стабилен дял от 60%. Делът на еврото в общите световни резерви също е намалял.

Вместо към еврото, развиващите се страни са се ориентирали към други валути като австралийския долар и тези на останалите от групата.

Според Френкел размерът на еврозоната все още осигурява конкурентоспособност на еврото като резервна валута, а възвращаемостта не е по-ниска от тази в останалите големи развити икономики. Но облигационният пазар в региона вече няма онази дълбочина и ликвидност заради опасенията за конкурентоспособността на Испания и Италия.

„Степента на интеграция на европейските финансови пазари през последните години направи крачка назад“, твърди Френкел. „Това е измерението, в което еврото отстъпи позиции по отношение на статута си на международна валута“, добави той.

Еврото може да си върне примамливостта, ако Европа напредне с реализацията на фискалния съюз и общия пазар на национални облигации. Моментът обаче бе пропуснат, тъй като големите промени в световната икономика подкрепиха валутите на новите развиващи се пазари, които отправят предизвикателство както към еврото, така и към долара.

„В бъдеще влиянието на кризата в еврозоната ще намалее, ръстът ще бъде бавен, лихвите ще останат ниски, а общата привлекателност на активите в евро – слаба“, заяви Едуин Тръман, главен асистент в  Peterson Institute във Вашингтон. „Същевременно доларът запазва досегашната си позиция, а ние вървим към система с много валути“, добави той.

През миналата седмица Китай и Бразилия подписаха суапово споразумение на стойност 30 млрд. долара, така че всяка от двете страни да може да вземе заем от другата при проблеми в международната финансова система. То премахва необходимостта двете страни да поддържат доларови резерви.

Китай постепенно разширява международното значение на своя юан.

Доларът доминира в световната финансова система от момента на подписването на споразумението от Бретън Уудс през 1944 г. САЩ са облагодетелствани, защото могат да заемат пари при ниска лихва, но носят отговорността за запазване на стабилността на долара, завършва анализа си Financial Times.

Венцислав Дяков
investor.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5759 |19.07.2011 Лукойл губи пазари заради лоша ценова политика . 0| 6138 |10.11.2010 Пазари, инвестиции и зимни атракции - ключовите думи в туризма . 3| 5957 |04.10.2010 Български облекла заливат пазарите в Европа . 1| 5489 |16.06.2010 Кр.Георгиева: Грешките в бюджета се наказват жестоко на пазарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads