Реклама / Ads
0| 4629 |15.11.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Развиващите се пазари ще понесат загуби от 1 трлн. долара

.
Развиващите се пазари могат да понесат удар на стойност 1 трилион долара заради опасността от изтегляне на чуждите капитали.
 

Това означава, че могат да бъдат изтрити около 20 на сто от целия капитал, инвестиран в развиващия се свят за периода 2003-2007 година, показва анализ на RBS, цитиран от Bloomberg.

Причината за надвисналата опасност е силният спад на рисковите апетити, дошъл заради най-тежката финансова криза за последните десетилетия. Опасенията се подклаждат и от срива на индекса на Morgan Stanley за представянето на борсите в развиващите се страни, който е изгубил 38 на сто от стойността си за последните два месеца.

За същия период доларовият индекс е скочил с 10 на сто, което показва засилен интерес към американската валута. Той е причинен от разпродажбите на валутите на развиващите се страни с цел напускане на пазарите след банкрута на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

„С оглед размера на входящите парични потоци, който наблюдавахме през последните пет години и настоящата нужда и търсене на ликвидност, сигурност и безрискови действия, 1 трлн. долара или дори повече, може да изтече бързо в обратната посока“, смята Алън Ръскин, ръководител на дирекцията за международни валутни стратегии в RBS Greenwich Capital Markets.

„Голяма част от предишния цикъл сега ще тръгне наобратно. Това не е просто заоблачаване и преваляване, това е истински ураган“, смята специалистът.

През октомври индустрията на хедж-фондовете изгуби 100 млрд. долара заради неуспешни операции и заявки за изтегляне на средства от инвеститорите, стана ясно в четвъртък. Това дава поредно доказателство за мащаба на проблемите.

У нас пък ръстът на икономиката за третото тримесечие на 2008 г. е забавен в сравнение с темпа за второто тримесечие и е 5,6%, предаде РБК. За посочения период ръстът в селското стопанство е 37,8%, за което допринася рекордната реколта от зърно. Ръстът в промишлеността е 4,3%, а в сферата на услугите е 3,5%. Повишение от 4,7% се отчита и при потребителските стоки.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4789 |14.11.2008 Пампорово вдига цените на ски картите . 15| 4988 |14.11.2008 Хотели в Албена може да останат затворени догодина . 5| 4864 |13.11.2008 Офертите за 8-ми декември свършиха като топъл хляб . 4| 4931 |11.11.2008 Световната криза ще доведе да масови фалити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads