Реклама / Ads
1| 5250 |06.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ройтерс: България скочи срещу енергозависимостта си от Русия

.
България планира да се пребори с енергийната си зависимост от Русия, като построи нов газопровод, който ще свързва страната със съседните й Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.
 

Това пише Ройтерс въз основа на публикация в руското издание на английски Moscow News, съобщава агенция БГНЕС. В енергийната стратегия на България до 2020 г. се отбелязва, че зависимостта на страната за доставката газ, суров петрол и ядрено гориво е традиционно свързана с Руската федерация. В тази връзка София иска новият газопровод да е готов до 2013 г., което ще позволи на страната да получава синьо гориво от Азербайджан, както и евентуално от по-далечни дестинации като Алжир, Египет, Оман и Нигерия. Правителството планира и построяването на АЕЦ "Белене", с мощност 2000 мегавата, като се целта се оглежда за западни инвеститори, въпреки сключените спогодби на предишното с руската "Атомекпорт". В новата стратегия на България се откроява подкрепата на София за Южния енергиен коридор, зад който застава ЕС, който коридор включва газопровода "Набуко", но без последният да се конкурира с руския проект "Южен поток", който трябва да мине през страната.

Миналата седмица София нареди прокурорска проверка на договорите с "Газпром" за доставка на газ, сключени от предишното правителство, която проверка бе инспирирана от скок в цените на газа в страната. София изразява надежда, че при предстоящите разговори с руската страна ще бъдат постигнати по-добри условия, които да залегнат в нови споразумения за доставки на газ още тази година.

Енергийната стратегия на България включва и разработването на слънчеви, вятърни и хидро електростанции, с идеята до 2020 г. страната да може да произвежда 13% от необходимата й електроенергия (при първоначално заложени 16%). От стратегията не се огласяват детайли, но по всичко изглежда, че и след 2020 г. София ще остане енергиен износител, като 45% от произведената електроенергия ще идва от АЕЦ, 44% от ТЕЦ-ове, а 12% от алтернативни енергийни източници. Като цяло България планира през следващите 10 г. да вдигне с до 50% енергокапацитета си, влючително и чрез реновирането на остарели енергийни мощности и предприятия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5774 |20.06.2010 Русия притиска България за "Южен поток" . 0| 5784 |19.06.2010 "Имерисия": Бум на гръцките инвестиции в България . 2| 5274 |19.06.2010 МВФ: България бавно се възстановява от кризата . 7| 5289 |19.06.2010 US доклад: В България корупция дебне навсякъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads