Реклама / Ads
5| 4899 |01.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ройтерс вади политическите рискове в България

.
Трябва да се следи дали растежът ще отговаря на правителствените прогнози и дали правителството ще разхлаби фискалната си политика, за да запази популярността си.
 
Това извежда агенция Ройтерс в анализ за България, който е част от поредица, поссветена на основните политически рискове в много страни по света.

Според агенцията е също така важно дали страната ще бъде в състояние да се финансира от международните пазари на приемлива цена или пък ще бъде принудено да се обърне за кредити от Международния валутен фонд.

Трябва да се следи внимателно дали правителството ще изпълни политическата си воля да се пребори с корупционните практики. Това едва ли ще раздвижи пазарите в краткосрочна перспектива, но пък праща важен сигнал, че България става страна, в която вече е по-лесно да се прави бизнес, се казва в анализа цитиран от БТА.

България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз, страда от дълбока рецесия, а тя пък намали приходите и увеличи безработицата, накърнявайки популярността на дясноцентристкото правителство. Стабилността на на дясноцентристкия кабинет на премиера Бойко Борисов не е застрашена в краткосрочна перспектива, тъй като той се радва на подкрепата на малцинството десни партии, докато подкрепата за главния му съперник - социалистите - продължава да бъде слаба, се казва в анализа, пише Ройтерс.

Икономическата криза наред с прикриваните дефицити, които излязоха на бял свят през април, накараха балканската страна да изостави плановете си за бързо влизане в еврозоната, а това породи опасения в ЕС за качеството на статистическите данни и допринесе за покачването през юни до 11-месечен максимум на лихвите по държавните облигации.

Правителството трябва да представи резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази вярата на ЕС и да извоюва доверието на инвеститорите.

България навлезе в рецесия миналата година, когато забавянето на глобалната икономика накара чуждестранните инвеститори да се оттеглят и принуди бизнеса за спре или значително да свие дейността си. Икономиката се сви с 5 процента през 2009 година, припомня агенцията.

София се надява да увеличи износа след излизане на икономиката от рецесията тази година, но бавното съживяване на външното търсене и силното затягане на външното търговско кредитиране вероятно ще остане под натиск.

Агенцията посочва още, че корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат бич за балканската страна дори 20 години след падането на комунизма. Фаворитизмът и необходимостта да се дават подкупи, за да бъдат гарантирани сделки възпират чуждестранните инвеститори и ограничават икономическия растеж, пише в анализа си Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5508 |29.09.2010 България рекордьор в харченето на европари . 2| 5116 |02.09.2010 България - евтина дестинация за алкохол, секс и дрога? . 2| 5320 |06.09.2010 Четири клипа рекламират България пред света . 4| 6517 |20.08.2010 Русия готова с документите за "Белене", на ход е България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads