Реклама / Ads
15| 6312 |16.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Росатом”: Цената за „Белене” е твърда, не водим преговори!

.
Изпълнителният директор на „Росатом” Кирил Комаров е категоричен, че от компанията вече не водят преговори за цената на АЕЦ „Белене”. Той заяви, по време на конференция в София посветена на ядрената технология, че тяхната позиция е ясна, а цената е фиксирана.
 

Всички цифри сме ги посочили. Сумата е около 6,3 млрд. евро. Това е, ако говорим за фиксираната цена – нашата твърда цена, на която ние стоим и в момента, подчерта той.

„Подписаният договор посочва, че цената не е фиксирана, а с ескалация, но ние сме готови да работим по всяка формула, както с цена в ескалация, така и с фиксирана. Ние нямаме проблем с това“, каза той. Комаров отбеляза, че руската страна поема доброволно рисковете при изграждането на „Белене“ с фиксирана цена, защото към 2017 година инфлацията може да бъде по-висока от тази, която е прогнозирана в момента.

Сергей Новиков, който е говорителят на държавната корпорация „Росатом“ добави, че Русия вече се е сблъсквала с подобен случай. „АЕЦ “Тянван” също предвиждаше фиксирана цена, закрепена в междуправителствен договор. Нейното изграждане обаче продължи по-дълго от планираното. Енергоблоковете бяха построени през 2007 и 2008 г., но цената, договорена в края на 90-те години на миналия век, не се промени. Тя бе фиксирана с двустранен документ“, заяви Новиков. Според него, ако цената е фиксирана, тя ще остане фиксирана и след 2017г.

Кирил Комаров беше уклончив относно идеята на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“ да бъде монтирано в АЕЦ „Козлодуй“.

„Не ни е известна подобна позиция, не сме уведомявани официално. Единственото, което знам е, че в момента вчера и днес между „Атомстройекспорт“ и Националната електрическа компания (НЕК) на България се водят преговори“, заяви Комаров. Той бе категоричен обаче, че тази идея на Трайков не е съвсем добра. “Ако оборудването се прехвърли за “Козлодуй”, ще отнеме много повече време и пари. Площадката за “Белене” е готова, там може вече да се строи. За нов блок на “Козлодуй” тепърва трябва да се работи, ще отнеме време, а и ще бъдат загубени 1 млрд. долара, които вече са вложени в “Белене”, каза Комаров.

„Ние имаме договор, подписан между НЕК и „Атомстройекспорт“. В него са фиксирани всички възможности, които могат да се случат. Ако българското правителство се откаже от строителството, ние ще действаме съгласно този договор“, подчерта Комаров. Той не коментира възможното завеждане на дело от Русия за неизпълнението на този договор от българска страна в случай на отказ на България, но беше категоричен, че всички възможности и процедури, които съдържа този договор при такъв отказ, ще бъдат използвани от руската страна.

„Получихме от НЕК списък с окончателните въпроси за вземането на решение. Българската страна изложи въпросите, на които иска да получи отговор преди да вземе окончателното си решение. Отговорите на тези въпроси са подготвени и мисля, че вече са изпратени. Форматът на нашата работа не се определя от заявления в пресата, има договор и документи към този договор, води се бизнескореспонденция с НЕК. Това е, което определя нашите взаимоотношения“, категоричен бе Сергей Новиков.

40 процента от цената на АЕЦ „Белене“ се формира от системите за безопасност, каза още Кирил Комаров. „Проектът „Белене“ има уникални степени на безопасност, увери той. Като цяло те струват около 40 процента от цената и ние съзнаваме, че това ще се изплати многократно в дългосрочен план. Разбира се, ние трябва да направим сериозни изводи след трагедията в Япония. Трябва да знаем, че централата „Фукушима“ е строена през 1971-ва година, преди 40 години с американска технология. Оттогава атомната енергетика има огромен прогрес“, допълни Комаров.В момента строим десет ядрени електроцентрали, като за всички технически решения, които предлагаме, носим пълна отговорност за тяхната безопасност по всички международни стандарти, добави Комаров. Ние държим на безопасността, защото иначе рискуваме репутацията си, обявиха руснаците.

АЕЦ „Белене“ е проектирана да издържи удар от 400-тонен самолет и температурни амплитуди от минус 57 до 61 градуса по Целзий, допълни Кирил Комаров. Според него около 30 на сто от дейностите за изграждане на централата ще бъдат за български фирми, като вероятно това ще струва около 2 милиарда евро. В строителството на централата трябва да се включат 5000 души.

По повод събитията в японската атомна електроцентрала „Фукушима“, представителите на „Росатом“ коментираха, че възникването на цунами на територията на АЕЦ „Белене“ е невъзможно. Торнадо може да се появи веднъж на 100 000 години, срещу което обаче проектът е защитен, отбелязаха специалистите. Те припомниха, че в петкилометровата зона около предвидената централа няма активни разломи, а площадката й е одобрена за атомна електроцентрала от АЯР.

В същото време БНР съобщи, че съпредседателката на групата на „Зелените“ в Европейския парламент Ребека Хармс на пресконференция в Брюксел днес е поискала Европейската комисия да оттегли положителното си становище за изграждането на АЕЦ „Белене“. Според Хармс става дума за атомна централа в сеизмична зона, строителството още не е започнало и Евросъюзът трябва да го предотврати. Харм поиска същото и за разширяването на Моховце в Словакия.
На същата пресконференция Ян Хаверкамп от „Грийнпийс“ обяви, че по данни на организацията българското правителство в момента провежда необявена среща с представители на „Росатом“, за да им съобщи, че строителството на „Белене“ ще продължи – въпреки искането на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за преосмисляне на проекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6039 |13.03.2011 Росатом: Не преговаряме за цената; Тр. Трайков е неточен . 8| 5528 |11.03.2011 "Булгаргаз" ни готви нов скок на цената на газа . 22| 5674 |28.02.2011 ЧЕЗ поиска цената на тока да се увеличи с над 13% . 6| 5470 |21.02.2011 Цената на "Набуко" скача двойно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads