Реклама / Ads
12| 8431 |31.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румънците клъвнаха на 7 евро на нощ, българите прецакани с по-скъпи оферти

.
Румънци ще спят в Албена за 7 евро на нощ по Великден
Българските хотелиери зарибиха румънците със 7 евро за нощ само и самo северните ни съседи да дойдат за Великден в България. А великденските оферти за българи, макар и с намаление, се оказаха двойно по-скъпи от предлаганите на румънците.
 
С всяка изминала година все повече българи избират да посрещнат големия християнски празник Великден извън дома, подарявайки си кратка ваканция. Така много българи съчетават празничния момент с възможността да си починат и да се докоснат до нови територии, да научат нови неща.

Сред офертите за тазгодишните великденски празници има много и различни предложения, въпреки кризата и безпаричието на българина.

Голяма част от туристическите агенции изоблистват от най-различни оферти за изгодни почивки. Сред предлаганите дестинации са Хървтаска-Дубровник, Корфу, Тасос, Кавала – и други дестинации в съседна Гърция, Турция, а за любителите на по-топли и далечни места са офертите за Тунис - Дубай, Малдивите и дори Мароко и Израел. Разбира се, великденските оферти се различават и по цената – по-близките дестинации са с по-скромни цени, а по-далечните са с по-високите. Най-евтините места за великденски ваканции са близките ни съседки Гърция, Турция и Хърватска и Румъния. От тези сравнително евтини дестинации, най-конкурентни разбира се, са Гърция и Турция, които остават предпочитани от българите по всяко време на годината. Добрите оферти заливат агенциите и дори все още има възможност за включване в избрани оферти за всички онези, които са решили да планират почивката си буквално в последния момент (това са така наречените last minute offers).



Една от изгодните дестинации за българите по Великден е Дубровник

Ако например решите да се почерпите за Великден с три или четиридневна екскурзия до Дубровник (с чартърен полет от Варна или София) това ще ви струва между 172 и 224 евро, в зависимост от това дали искате стая с две ( или едно легло) плюс едно допълнително за детето ви. Тази оферта е за престой в тризвезден хотел. Ако, обаче сте сред събралите повечко пари, можете да се поглезите за по-дълго време – 8-9 дни и да решите да посетите Малдивите по Великден, което ще ви струва между 1042 евро и 1830 евро в луксозна стая с две легла за възрастни и деца.

За пътуване до Халкидики с автобус, плащате около 150 евро, 3 нощувки в тризвезден хотели. Тридневна екскурзия до Метеора в Гърция излиза около 100 евро с включен транспорт с луксозен автобус с мини бар и тоалетна, две закуски и две вечери в хотела, плюс български екскурзовод. Няколко дневна екскурзия до Истанбул струва между 90 и 140 евро в зависимост от датата на плащане, а до Охрид най-ниската цена е само 45 евро и пак зависи от датата на плащане. Ако търсите европейска дестинация за няколко дни, особено подходяща е Италия, за която има разнообразни оферти от 300 до към 700 евро, в случай че искате да спите в четири звезден хотел и да пътувате със самолет.

Разбира се, сред най-изгодните са великденските почивки в родна България, тъй като редица туроператори и агенции се похвалиха с ниски цени, за да привлекат и българи, и чужденци. Между 15 и 35 евро варират офертите за ден all inclusive по морето и планинските ни курорти, но това са цените за българи.

В Чепеларе срещу 100 лева, получавате три дни хубав хотел с включена празнична вечеря. В Троян тридневния престой излиза към 120 лева, в Рибарица за пет дни празнична ваканция искат 185 лева, в Банско има хотели, които предлагат 5 дни престой за 95 лева, което е доста сериозно намаление от познатите зимни цени. В Созопол цената на семейна къща за една нощ е 30 лева, а в луксозния курорт Св. Константин и Елена за двудневен престой се плаща 111 лева. Сред по-търсените зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово резервациите били повече от задоволителни още преди Цветница, подобно е положението и с морските ни курорти като Варна, Созопол и Златни пясъци.

Невероятните условия за Великден предлагат българските хотелиери на румънците научи frognews.bg от Василе Матей, който е собственик на туроператорска фирма в Румъния.

„На изложението за туризъм, което бе преди месец в „Ромекспо” дойдоха управители на почти всички хотели по българското Черноморие. Те предлагаха по 7 евро нощувка в комплекси като Албена и Златни Пясъци”, разказа пред сайта ни Матей. Тази тарифа била валидна, ако се използва периода 2 април-10 май.

Така на практика румънските туристи могат да дойдат в страната ни на много по-изгодни условия, отколкото българите. В Румъния дори се наблюдава тенденция, местните хотели да намаляват цените, заради конкуренцията, идваща от България. От 30 до 50 лева българинът може да нощува в супер луксозна обстановка в красивия планински град Брашов.




 „При нас условията не са лоши, но румънците заминават на юг, защото им е интересно да почиват в друга държава”, разяснява ни опитният туроператор.

За дните по Великден се очаква у нас да дойдат от 5 до 10 000 румънци, прогнозират в северната ни съседка.

Най-любимото място на северните ни съседи е Албена, която по време на подобни празници се превръща като румънски курорт. Повечето от румънците обаче са се наситили на този курорт и прогнозата е, че за Великден и идващото лято чужденците ще плъзнат и по на юг.

Българите били много изобретателни, за да рекламират и частните си квартири, като пускали на чист румънски език изгодни оферти по сайтовете за туризъм, разказаха за frognews.bg румънски туристи. Все пак това нямало голям ефект, защото туристите от съседната ни страна предпочитали да дадат малко повече пари, но да отседнат в хотел, а не в частна квартира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6381 |30.03.2010 Проекти за 4 млрд. евро по ОП "Транспорт" готви кабинета . 4| 5808 |27.03.2010 Продали мотописта за 3 лв на кв.м. вместо за 50 евро . 0| 4888 |25.03.2010 Европейска подкрепа за бедствията иска Борисов . 0| 4916 |19.03.2010 Либерализират режима за европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads