Реклама / Ads
8| 6643 |30.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Драганов: 12 години ни отказват Министерство на туризма

.
Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма Източник: Фрогнюз
В момента сме в типичен пример на институционална криза. От вчера нямаме МИЕТ с ресор туризъм, със заместник-министър по туризъм, нямаме и създадена Агенция по туризъм.
 

Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред „Фокус” по повод идеята на новото правителство туризмът да бъде отделен в отделна агенция.

„На туристическия бранш многократно беше обяснявано от редица правителства, че е много трудно да се направи отделно Министерство на туризма и то да се бюджетира. Обаче от миналото правителство беше направено Министерство на българите в чужбина с министър „без портфейл”, а от служебното – Министерство за развитие на електронното правителство”, допълни Драганов.

По думите му, туристическият бранш, в продължение на над 12 години, е настоявал за отриване на Министерство на туризма, което да поеме управлението на „многомилиардната собственост” на държавата.  

При политическите дебати преди 12 май отново браншът е настоявал да има Министерство на туризма и отново беше обяснено, че това е сложно, че са необходими отделни бюджети, обаче беше направено Министерство на инвестиционното проектиране - нещо, което не се знае точно какво е и няма аналог в други държави, от които да видим как то работи, каза още Румен Драганов.

„Виждаме, как нашите конкурентни пазари изключително развиват туризма именно на базата публична държавна собственост и ако те са по-добри от нас и са по-конкурентно способни е заради това, че техните държави много добре управляват публичната държавна собственост чрез инструментариума на туризма, създават работни места, правят подходяща реклама и пропагандират пътувания към техните страни”, допълни той.

Според него, тези държави не развиват сезонен туризъм, а целогодишен културен туризъм, стъпил върху публична държавна собственост и нейното управление чрез Министерство на туризма.

Драганов отбеляза, че туризмът може да създаде много работни места чрез публичната държавна и публична общинска собственост, чрез концесии, чрез държавни поръчки и може да съживи икономиката в отдалечени населени места в условията на икономическа криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6683 |20.11.2012 Дянков: България може да влезе в еврозоната до 5 години . 10| 6841 |22.02.2012 Фискалният резерв е стабилен, той е на нивата от преди 3 години . 21| 10373 |27.01.2012 Бизнесът: 22 години правим социализъм в енергетиката . 17| 6082 |07.12.2011 Експерти: Катаклизми не идват, но трудни години-да!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads