Реклама / Ads
7| 6333 |27.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Гълъбинов за Фрог: Горанов казва, че икономиката е прегряла, а тя още не е загряла

.
Румен Гълъбинов
Владислав Горанов съобщи пред депутатите в бюджетната комисия, че бюджетът върви добре, а прогнозата за развитието на икономиката е по-оптимистична от очакваното – прогнозата е за ръст на икономиката около 4% за тази и следващата година. Той изрази мнението, че икономиката върви към прегряване и може да се наложи охлаждане. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

За прегряване говорим, когато растежът на икономиката надмине възможностите си, търсенето на стоки е повече от предлагането, което води до инфлация, задлъжняване и увеличение на държавния и частния дълг, бум на имотния и финансовия пазар – състояние, което трудно можем да определим със ситуацията в момента.

 

Ако погледнем показателите от последните години, може да говорим за плахо загряване, и то главно заради повече инвестиции по линия на държавни поръчки, но не и за прегряване. Инфлацията е около нулата и въпреки намаляването на безработицата и съживяването на пазара на труда, е твърде рано да говорим за устойчив растеж.

 

Статистически раздвижването води до повишение на заплатите, а оттам и на инфлацията. Но икономиката на България страда от недостиг на инвестиции и квалифицирана работна ръка и това е проблем, който се задълбочава. 

 

Нека да има повече ефективни мерки на трудовия пазар, провеждане на съдебна реформа, подобряване на работата на държавната администрация, повишаване качеството на образованието и намаление на данъчното облагане (намаление на ДДС, диференцирано ДДС и отмяна на данък дивиденти), както и въвеждане на необлагаем минимум на доходите. И приоритет на икономическата ни политика да е насърчаване на инвестициите.

 

Ако има желание ефективно да се подпомогне развитието на икономиката ни, то поле за изява има в провеждането на структурни реформи и промени, които да доведат до устойчив растеж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5438 |26.09.2017 Осман Октай пред Фрог: Партиите са като престъпните групировки ВИС и СИК . 11| 5610 |25.09.2017 Румен Гечев: Целта на властта е да плячкосат КТБ, като фалират Дунарит . 9| 6610 |24.09.2017 Плевнелиев: Румен Радев няма да има позиция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads