Реклама / Ads
0| 5965 |14.02.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гълъбинов за Фрог: У нас има повече констататори, отколкото реформатори

.
Румен Гълъбинов
В България има повече констататори, отколкото реформатори. Икономическият модел на ниски преки данъци, ниски доходи и високи косвени данъци и акцизи разчита прекалено много на чуждестранните инвестиции, а те намаляват, посочва пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

Чуждестранните инвеститори са все по-малко или са едни и същи, или идват от едни и същи страни. Цялостната картина е с усещането на мнозина българи, че народът плаща цената за неправилния икономически модел. 

Търсят се алтернативи на сегашния икономически модел и какви могат да са те? От години обръщам внимание, че това което може да се направи в България, е една по-смела данъчна реформа. 

 

1) Не да се въвеждат нови данъци, а да се въведе необлагаем минимум в съществуващото данъчно подоходно облагане, за да останат малко повече пари на хората в джоба. Така хората с най-ниски доходи ще имат повече средства и ще са в състояние да финансират увеличено потребление. Това веднага влиза в търговския оборот и съживява икономиката. 


2) А за да са по-достъпни цените, добавям и диференцираното ДДС – също широкоразпространено в ЕС. Това означава по-ниско ДДС за храни, лекарства, книги, учебници и други стоки и услуги от първа необходимост, което ще ги направи по-достъпни. ЕК предложи нови правила, които дават повече гъвкавост на държавите-членки да определят ставките на ДДС и създават по-благоприятна данъчна среда. Държавите членки на ЕС ще могат вече да предвидят две отделни намалени ставки в размер между 5% и стандартната ставка, избрана от държавата-членка, едно освобождаване от ДДС (или т.нар. „нулева ставка“) и една намалена ставка в размер между 0% и намалените ставки. 

3) Трябва да се намали и общата ставка на ДДС от 20% на 15%. ДДС се начислява задължително в целия ЕС, като страните сами определят ставките на данъка. Единственото изискване е те да не са по-ниски от 15%. Така се създава по-благоприятна данъчна среда за растежа на икономиката. 

 

4) Увеличаване на праговете за регистрация по ДДС, като фирми с оборот от последните 12 месеца до 200 000 лв. да бъдат освободени от задължителна регистрация по ДДС, защото сегашните прагове са ниски и ненужно натоварват малките фирми. Това ще спести на фирмите разходи и ще насочи повечето усилия да се контролират за злоупотреби големите фирми. 

 

5) Премахване на данък дивидент и намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10%,  като с това правим голям жест към инвеститорите и към малкия и средния бизнес, а те са основната бизнес среда. 

Ефектът от всички гореизброени мерки за бюджета няма да е драстично намаляване на приходите, защото ще има увеличено потребление и търговски оборот. 

А като се намали ДДС, се намалява и мотивацията за злоупотреби с ДДС.

 

С тези мерки със сигурност ще има и ускорен ръст на икономиката, смята Гълъбинов. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6284 |07.02.2018 Румен Гълъбинов за Фрог: Сивата икономика отлага влизането ни в еврозоната . 5| 8419 |07.02.2018 Григор Здравков пред Фрог: Смятат се фасовете в някои кошчета, така контрабандата на цигари е 6% . 10| 8115 |02.02.2018 Румен Гълъбинов за Фрог: Населението е намаляло с 2 млн., трябва работна ръка отвън . 1| 7482 |22.01.2018 Румен Гълъбинов за Фрог: ЕК иска намаляване на ДДС-то, правителството отказва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads