Реклама / Ads
0| 7701 |14.12.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гълъбинов за Фрог: Растежът на икономиката ни през 2018 г. ще е като на кон раванлия

.
Румен Гълъбинов
Растежът на икономиката на България за следващите 3 години - 2018, 2019 и 2020 г. ще е като на кон раванлия. Това прогнозира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

Прогнозата ми е, че преките чуждестранни инвестиции ще бъдат в порядъка на около 2% от БВП, което е под 1 млрд. евро годишно през всяка една от годините до 2020 г. включително. 


Основните рискове пред прогнозата ми се свързват с външната среда, динамиката на международните цени, както и продължаващите неблагоприятни демографски тенденции в страната. 


Реалният ръст на българската икономика достигна топ потенциала си за растеж през тази година. За България 2017 изглежда засега като най-добрата до момента следкризисна година, като в перспектива икономиката се очаква да последва умерено забавяне през следващите години.  

 

Така в следващите години всичко зависи от ускореното усвояване на средства от Европейския съюз, ако има още такива. 


Нека да не забравяме, че в страната ни продължават макроикономическите дисбаланси, ето защо актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни през 2018 г.  


В глобалната класация на страните по икономическа свобода България и тази година не напредва, а това е ясен знак, че условията за бизнес в страната не се подобряват.  


Държавата в България си остава най-големият предприемач и най-големият работодател. 


Иначе от политическа гледна точка изглежда разбираемо защо управляващите у нас и техните обслужващи икономически експерти завишават числата. Вероятно с надеждата, че ще вдъхнат повече оптимизъм и ще разширят подкрепата за властта. Всичко това е политическо надлъгване, което има за цел да убеди хората, че българската икономика връща своето предкризисно състояние. 

 

За управляващите в България макроикономическата ситуация е и ще си остане стабилна. Те дори препоръчат българския модел на икономическо управление на други държави от и извън ЕС.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9949 |14.12.2017 Николай Цонев за Фрог: Роман Василев най-долно лъже, позорна работа . 2| 4162 |13.12.2017 Военната експертиза да стане фактор при важните решения, иска Румен Радев . 0| 4073 |13.12.2017 БОЕЦ пред Фрог: Обществен съвет да решава казуси като този с Ваня Рибчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads