Реклама / Ads
1| 6338 |30.11.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гълъбинов за Фрог: Има много скрити дефицити, Бюджет 2018 няма да се справи

.
Румен Гълъбинов
В Здравеопазването и НОИ се очаква да изплуват през 2018 г. скрити дефицити, за които не са предвидени пари, заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

Здравеопазването продължава да бъде на субсидия от държавата, тъй като здравните вноски не могат да покрият бюджета на НЗОК. Остава старият проблем за недофинансиране на Касата и опасността тя винаги да излиза на дефицит в средата на годината и да се гласуват допълнително пари.

 

Не са решени основни въпроси, като например болниците дали да бъдат търговски дружества и дали могат да се самоиздържат. Болници задлъжняват, общински болници фалират и в същото време Касата има дефицит по неизпълени разходи. Освен това тя има задължения към европейски здравни каси. Кога най-после ще се гласува бюджет за погасяването им? За 10 години се е получил скрит дефицит от разходи на стойност 150 млн. евро.   

 

В НОИ има друг скрит дефицит. Той е свързан с инвалидните пенсии. Все по-трудно ще е на работещите да издържат и да осигуряват системата и тя пак ще е субсидирана. Скритият проблем като дефицит ще бъде свързан с това доколко частните пенсионни фондове имат възможност да се погрижат за втората пенсия. Дали там няма да се проявят скрити дефицити?

 

Други скрити дефицити са на общините и на техните предприятия. Общините все по-често задлъжняват и все по-често фалират.  Пример за задлъжняло общинско предприятие е „Топлофикация”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13242 |30.11.2017 Огнян Гърков за Фрог: Визитата на Борисов в Саудитска Арабия-опознай света на гърба на държавата . 1| 8539 |30.11.2017 Само във Фрог: Язовири-убийци застрашават Плевен и Елин Пелин, институциите нехаят . 3| 9562 |29.11.2017 Проф. Л. Апостолов за Фрог: Шефът на БАН не е спуснал знамената си, не е с нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads