Реклама / Ads
16| 6866 |03.10.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Овчаров: Няма вариант цената на газа да бъде намалена

.
Румен Овчаров
Можем да постигнем по-ниска цена, ако докажем, че сме ощетени, но според числата това ще е много трудно, твърди Овчаров.
 

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров изрази мнение в предаването "Лице в лице", че няма вариант, при който цената на газа може да бъде намалена при преговори с руската страна.

 

Можем да постигнем по-ниска цена, ако докажем, че сме ощетени, но според числата това ще е много трудно, отбеляза Овчаров. По думите му в момента цената в България е по-ниска, отколкото в Германия.

 

Усреднената цена за 2017 г. за Германия е 208 долара за 1000 нормални куб. м, а за България е 190. За първото тримесечие на тази година е 254 срещу 210 в България, а за второто – 242 на 226, посочи бившият министър пред бТВ.

 

„Да, има възможност да се промени механизмът – може да се вкарат т. нар. спот цени, или борсовите цени на природния газ. Спот цените в момента обаче са над 350 долара за 1000 куб. м, а в България цената е 250”, допълни той.

 

„Слушам, че едва ли не трябва да отидем и да почукаме на вратичката на „Газпром” и те веднага ще ни намалят цената”, коментира Овчаров.

 

,,Това е въпрос на социална политика и политика на доходите. България има възможност да увеличава доходите на хората, защото в това отношение много сме изостанали'', отговори бившия енергиен министър на запитване относно доходите на българите.

 

„Извън бакалските сметки вече влизаме сферата на голямата политика. Ако приемем, че сме ощетени и искамe намаляване на цените, Русия, от друга страна, ще каже: „Чакайте бе, ние изхарчихме 1 милиард за „Южен поток”, а вие просто ни отсвирихте. Тези загуби кой ще ги плати? Ние искаме да правим хъб, откъде ще дойде газът? Можем ли да направим хъба, без да се договорим с руснаците, че част от „Турски поток” ще мине през България, или ще дойде директна тръба, което вече е почти илюзорно. Тоест влизаме в голям сложен комплекс от въпроси, които не могат бъдат решавани на парче”, смята Овчаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4847 |25.09.2018 КЕВР: Газът няма да поскъпне с повече от 8% . 1| 6494 |05.08.2018 Решено: В Бургас няма да има нудистки плаж . 1| 5774 |10.07.2018 Румен Гечев: Брюксел широко са отворили врати за китайски инвестиции . 1| 6094 |15.06.2018 Карел Крал, ЧЕЗ: Клиентите няма да усетят смяната на собствеността на дружеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads