Реклама / Ads
14| 6275 |19.05.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Овчаров: Цената на тока се държи по-ниска от години

.
Цената на тока е по-ниска от необходимото. Задълженията на НЕК са над 3 млрд. лв. и нарастват с по 500-600 млн. годишно заради липсата на работещ реактор в „Белене” и построените по времето на ГЕРБ 1300 мегавата скъпи ВЕИ мощности. Не е моя работа да правя сметки колко трябва да е цената на тока. ДКЕВР отговаря за това.
 

Това коментира бившият енергиен министър и настоящ представител на държавата в „Лукойл” Румен Овчаров. Криворазбраният популизъм води до временни конюнктурни печалби. Цената на тока вече няколко години се държи по-ниска, отколкото трябва да бъде, а в енергетиката такива неща се плащат със задна дата на много по-висока цена.

Според ексминистъра в близките 3-4 месеца управляващите трябва да оптимизират плащанията към ВЕИ-тата, да извършат детайлна проверка дали мощностите отговарят на изискванията, да предоговорят условията на работа с американските електроцентрали и да насочат повече усилия към високотехнологичните комбинирани производства.

С помощта на тези мерки ценовият шок може да бъде избегнат. Овчаров подчерта, че енергодружествата не са главен виновник за цената на тока и посочи, че популистките атаки срещу тях могат да ги доведат до колапс.

По думите на бившия министър, докато прокуратурата и Държавната финансова инспекция наистина са откривали нарушения, тогавашният кмет на София Бойко Борисов си е направил пиар на гърба на „Топлофикация”, в резултат на който събираемостта е паднала с 20% и все още не може да достигне до нивата от преди скандала „Вальо Топлото”.

Относно руските закони, приемани у нас, Овчаров заяви: „Не виждам нищо драматично в това компания, която изгражда проект въз основа на междуправителствено споразумение, да предложи текстове, които улесняват изграждането на проекта”.

Той посочи, че при междуправителствени споразумения големи проекти като „Южен поток” обикновено държавата поема ангажимент за пълно съдействие, в т.ч. и на равнище нормативни актове.

Преди дни Реформаторският блок успя по съдебен път да достигне до документи, които показват, че компания с основен акционер „Газпром” е предложила промени в Закона за енергетиката няколко месеца преди действително подобни текстове да бъдат внесени от група „червени” депутати. За Румен Овчаров, скандалът е опит на няколко политически фигури „да покажат, че съществуват”.

Според него няма нищо скандално в това, че 22 километра навътре в българските териториални води „Южен поток” ще е извън европейското законодателство. По думите на Овчаров, надали ще се намери трета страна, която да иска насред морето да включи свое трасе към газопровода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6274 |12.03.2014 Румен Гечев: Небанковите институции да са с лицензионен режим . 55| 7545 |20.12.2013 "Ай чиститу": намаляват цената на тока от 1-ви януари . 4| 7460 |17.12.2013 Новите винетки са на пазара, цената е без промяна . 0| 5467 |13.12.2013 ДКЕВР решава днес за цената на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads