Реклама / Ads
7| 5859 |20.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия отпада от „Белене“?

.
България не е подписала един от двустранните документи с Русия по проекта АЕЦ „Белене“. При неподписване на Анекс № 12 ЗАО „Атомстройекспорт“ ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта АЕЦ „Белене“ след 31 март 2011 г.
 

Това ще бъде причината Русия да отпадне от проекта Белене, се казва в прессъобщение на компанията „Росатом“.

Руската страна изпълни всички условия на българското правителство, поставени като задължителни за началото на проекта АЕЦ „Белене“, заявиха от „Росатом“. НЕК запазва 51% от контрола в съвместната компания. Определена е твърда цена на договора със ЗАО „Атомстройекспорт“ – 6,298 млрд евро. По този начин „Атомстройекспорт“ поема всички инфлационни рискове, като се има предвид, че строителството на централата ще продължи до 2017 г. Проектът е европейски – в него участват финландската компания „Fortum“ и френската „Altran Technologies“.

По отношение на инфлационния индекс като ключов фактор за определяне на цената, от „Росатом“ уточняват: българският бюджет няма да отдели никакви средства за продължаването на проекта.

По време на преговорите през ноември 2010 г. в София бе прието решение за използване на определени варианти за финансиране. Един от тях предвижда участието на НЕК в уставния капитал на проектната компания в рамките на 51% да представлява вече направените от нея разходи.

Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години.

По този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК, заявиха от „Росатом“.

До момента на регистриране на проектната компания ЗАО „Атомстройекспорт“ работи по проекта АЕЦ „Белене“ в рамките на съществуващите документи, чийто срок изтича на 31 март 2011 г.

Поредният двустранен документ – Анекс № 12 към договора – по неизвестни причини все още не е подписан от българската страна. При неподписване на Анекс № 12 ЗАО „Атомстройекспорт“ ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта АЕЦ „Белене“ след 31 март 2011 г.

Само преди няколко дни от “Росатом” признаха, че са се отчаяли за “Белене”. Почти се отчаяхме да постигнем с днешното ръководство на България адекватни стъпки, за да започне изграждането на централата, казаха от компанията.

„За Русия в лицето на „Росатом“ сега ще е по-изгодно в икономически план да се оттегли от проекта и да получи обезщетение чрез съда, отколкото да работи и занапред с българските власти“. Това е мнението на руския анализатор Дмитрий Кумановски.

Няколко дни преди това финансовият министър Симеон Дянков определи цена 5 млрд. евро за „Белене“. “Искаме да сме убедени, че крайната цена, ако се построи този обект, ще може да се издържи от българската икономика и българските домакинства”, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5788 |24.01.2011 Русия: България играе двойна игра на енергийния фронт . 14| 5978 |01.12.2010 Русия ни прецаква с 2 млрд. евро за "Белене" . 3| 6536 |19.11.2010 Русия хвърли око на "Марица Изток 3", иска 73% от нея . 1| 7090 |17.11.2010 България "разпната" между ЕС и Русия заради "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads